Vanaf 1 januari 2015 gelden er nieuwe BTW-regels voor het leveren van elektronische diensten en goederen aan consumenten (business to consumer). Hieronder vallen bijvoorbeeld: dienstverleners die telecommunicatiediensten aanbieden, zoals telefoon en sms aanbieders van elektronische diensten, zoals softwaredownloads, cloud computing en contentdiensten aanbieders van e-learing Software, e-books, muziek (mp3), digitale documenten, e.d. aanbieders van producten als rookwaren en alcoholhoudende drankwaren.

Nu worden deze diensten en producten aan consumenten voor de BTW belast in het land waar de dienstverlener/verkoper is gevestigd. Een elektronische dienst verricht door een Nederlandse ondernemer aan een Belgische consument is op dit moment in Nederland belast (tegen het in Nederland geldende BTW tarief). Er wordt dus in Nederland BTW afgedragen. Per 1 januari 2015 zijn deze diensten/producten aan consumenten onderworpen aan de BTW regelgeving in het land waar de consument woont.

Als bijvoorbeeld een Nederlandse ondernemer software (of een muziekbestand of online opslagruimte) verkoopt aan een Belgische consument die deze vervolgens kan downloaden, is deze dienst vanaf 2015 voor de BTW belast in het land van de consument: België in dit geval. De ondernemer zal in België BTW af moeten dragen en het Belgische BTW tarief is van toepassing.

Om te voorkomen dat een ondernemer in een groot aantal landen een BTW nummer moet aanvragen en een BTW aangifte moet doen, is er de one-stop-shop regeling. Er kan dan in Nederland aangifte gedaan worden voor de BTW die in verschillende Europese landen verschuldigd is. Registratie in ieder land afzonderlijk is dan niet meer nodig.

Is de afnemer een ondernemer (met geldig buitenlands BTW nummer) dan hoeft er geen BTW afgedragen te worden. De heffing van BTW wordt verlegd naar de afnemer in het buitenland. Dit was al zo en blijft dus zo, het betreft alleen een wijziging voor B2C verkopen van digitale producten & diensten en goederen.

Deze regels gelden ook voor de levering van accijnsgoederen, echter er zijn voor de aangifte zelf afwijkende regels, laat je informeren door de belastingdienst of je account wat de juiste manier is om aangifte te doen.

Het is mogelijk aan te geven of alle producten in de productlijst digitale producten bevatten of slechts enkele. Via een aparte kolom in de productlijst is dat dan aan te geven.Ook is aan te geven per product wat het btw percentage is, dit door een extra btw kolom op te nemen in de lijst.

Reactie

Was dit nuttig?

Ja Nee
U heeft aangegeven dat u dit onderwerp niet nuttig vond ...
Zou u hieronder willen uitleggen waarom niet? Bij voorbaat dank!
Dank voor uw reactie.

Geef uw reactie op dit onderwerp.

Verstuur Reactie