Het All Finance Datamodel (AFD) is de standaard voor het uitwisselen van digitale berichten tussen de verschillende ketenpartners, datamodellering en database-inrichting in de verzekeringsindustrie. Het AFD richt zich in de meest ruime zin op het verzekeringsdomein. Ontstaan vanuit het Assurantie Data Netwerk (ADN) in 1987 is het AFD inmiddels uitgegroeid tot een zeer brede standaard. Het AFD bevat duizenden definities van gegevens en wordt ingezet binnen (vrijwel) alle verzekeringsdomeinen en door alle partijen binnen de keten.

Zoals beschreven in SIVI Blik op 2019-2020, gaat de digitalisering van verzekeringsprocessen onverminderd voort. Toepassingen en uitwisseling van data worden complexer. Het goed en beheersbaar omgaan met specificaties is essentieel geworden. Met de op dit moment breed in de sector gebruikte systematiek van XML-sjablonen kan alleen de maximaal toegestane set aan AFD-attributen en AFD-entiteiten en hun nesting gecontroleerd worden. Aanvullende specificaties worden over het algemeen in tekst geleverd, wat bewerkelijk en foutgevoelig is. Bij elkaar biedt dit onvoldoende ondersteuning voor een doeltreffende validatie van berichten en vastlegging van data. De nieuwe AFD-definitie Standaard levert op basis van algemene XML-standaarden een raamwerk voor specificatie en validatie in twee delen:

  1. XML Schema: voor het vastleggen en automatisch uitvoeren van basale validaties. Bijvoorbeeld: datatypes en codelijsten voor attributen, het aantal toegestane herhalingen van entiteiten en het verplicht of facultatief zijn van attributen.
  2. XPath: voor het vastleggen en automatisch uitvoeren van validaties tussen attributen en/of hun waarden.

De combinatie van de bovenstaande twee elementen zorgt voor een nauwgezette AFD-definitie die door diverse (deels vrij verkrijgbare) software libraries ondersteund kan worden. Het gebruik door ontwikkelaars is eenvoudig en resultaten zijn snel te behalen.
De introductie van de standaard AFD-definitie Standaard betekent voor de verzekeringsindustrie een belangrijke stap voorwaarts rond de afhandeling van services en de vastlegging van data. De standaard bevordert datakwaliteit en efficiëntie van ketenprocessen.

Reactie

Was dit nuttig?

Ja Nee
U heeft aangegeven dat u dit onderwerp niet nuttig vond ...
Zou u hieronder willen uitleggen waarom niet? Bij voorbaat dank!
Dank voor uw reactie.

Geef uw reactie op dit onderwerp.

Gebruik dit a.u.b. niet voor support vragen.
support@sivi.org

Verstuur Reactie