Binnen de werking van het Protocol Uniforme Inrichting Volmachtketen is het gebruik van de AFD-definitie verplicht voor het vastleggen en uitwisselen van productdefinities. Aangesloten verzekeraars en volmachten met een eigen product zijn verplicht een AFD-definitie op te stellen voor hun selling producten. De uitgangspunten rond het opstellen van een AFD-definitie sluit zo veel als mogelijk aan bij de uitgangspunten voor POG binnen de volmachtketen. Voor non-selling producten zijn afwijkende afspraken van toepassing, die lees je hier.
Welke gegevens heb ik nodig om een AFD-definitie op te stellen?
Om een AFD-definitie op te stellen heb je de productspecificaties nodig. De wijze van verzamelen hebben we per functie hier beschreven.
Naast de productspecificaties, moet je rekening houden met de brancheafspraken rondom Uniforme Inrichting Volmachtketen (UIV) en de verplichte attributen conform het NVGA Protocol 2.0.
Wat wordt bedoeld met ‘Tag’?
Binnen UIV is afgesproken om de Tag mee te geven met ‘SUIV’ (producten verzekeraars), ‘SUIV-EP’ (eigen producten volmachten) of ‘SUIV-COMBI’ (combinatieproducten). Door dit kenmerk kunnen de systeemhuizen die AFD-definities verwerken via een webservice die gegevens automatisch binnenhaalt en verwerkt volgens UIV-afspraken. De AFD-definitie tag vind je terug bij Eigenschappen op het tabblad Schema van de Excel-template.
Hoe lang duurt het opstellen van een AFD-definitie?
Gemiddeld duurt het opstellen van een AFD-definitie, voor een gebruiker die al enige ervaring heeft, 4 uur. Maar deze tijdsduur is mede afhankelijk van de volledigheid van de productspecificaties.
Hoe ziet een AFD-definitie eruit?
Een AFD-definitie wordt per functie opgesteld. Een voorbeeld vind je in de Bijlage van het handboek AFD-definitie Standaard. De output van een AFD-definitie bestaat uit een .zip bestand per functie met daarin 5 bestanden:
Functie-overzicht (.csv)
Functie-schema (.xsd)
Codelijst-schema (.xsd)
XPath-library (.xml)
Formaten-schema (.xsd)
Hoe lang is een AFD-definitie geldig?
In principe blijft de AFD-definitie net zo lang geldig als deze gecertificeerd is in het AOS Register. Wel kan bij de eigenschappen van een AFD-definitie in AOS de begin- en einddatum worden meegegeven.
Wanneer moet ik een AFD-definitie aanpassen?
Wanneer productspecificaties wijzigen moet je de AFD-definitie aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer de waarde ‘electra’ wordt toegevoegd aan de subsetcodelijst voor een AFD-definitie van een Motorrijtuig.
Voor de ophoging van het versienummer zijn afspraken gemaakt, Deze vind je terug bij Eigenschappen AFD-definitie.
Wanneer de productspecificaties nadrukkelijk niet in het verlengde liggen van de vorige versie of wanneer de nieuwe productspecificaties commercieel gezien expliciet apart gepositioneerd worden, moet een nieuwe AFD-definitie worden opgesteld.
Hoe weet ik welke AFD-definities er zijn?
Op de pagina AFD-definitie Online Samenstellen vind je (nadat je bent ingelogd) het AOS Register. Hier zie je per verzekeraar of volmacht een overzicht van alle gepubliceerde AFD-definities. Niet alle AFD-definities zijn zichtbaar of downloadbaar. Als een AFD-definitie niet zichtbaar of downloadbaar is, kan je de AFD-definitie opvragen bij de betreffende verzekeraar of volmacht. Ook kan je via de knop ‘Exporteer CSV’ een overzicht downloaden van alle zichtbare en downloadbare gepubliceerde AFD-definities.
Wie heeft toegang tot een AFD-definitie?
Afhankelijk van de wijze van publiceren (zichtbaar of niet-zichtbaar, downloadbaar of niet-downloadbaar) kan een gebruiker via het AOS webportaal inzage hebben in de AFD-definities. Ook kan via AOS-API (REST) nieuwe of gewijzigde zichtbare en downloadbare AFD-definities worden opgehaald. In AOS bestaat de mogelijkheid om partijen te machtigen voor het downloaden van AFD-definities. Meer informatie vind je op bij AFD Online Samenstellen
Kan ik een training volgen om een AFD-definitie op te stellen?
Op de website van SIVI vind je een overzicht van Events & Trainingen die SIVI verzorgt. Is een incompany training wellicht interessant voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op via support@sivi.org.
Wie kan mij helpen als ik vragen heb over het opstellen van een AFD-definitie?
Als je na het lezen van deze instructie nog vragen hebt over het opstellen van een AFD-definitie, stuur dan een mail naar onze consultants via support@sivi.org.
Wanneer kies je voor een Ja/Nee vraag en wanneer voor een dekking in een AFD-definitie?
Een dekking wordt opgenomen in de volgende gevallen:
• Wanneer een aparte premiebepalende factor aan de dekking wordt toegevoegd (bijvoorbeeld twee verschillende eigen risico bedragen).
• Wanneer het noodzakelijk is om te premie apart te boeken (bijvoorbeeld voor inzicht in de schadelast).
In andere gevallen volstaat een Ja/Nee vraag. Bijvoorbeeld het attribuut MVZJAG Meeverzekeren jagersrisico J/N of de dekking DJ DEKKING JAGERSRISICO.
Geef uw reactie op dit onderwerp.