Rond het opnemen van premiebepalende gegevens in de AFD-definitie gelden nog een aantal uitgangspunten:

1. Service voor premieberekening beschikbaar

Binnen het Protocol Uniforme Inrichting Volmachtketen is afgesproken dat, als er een service voor premieberekening beschikbaar is (zoals VPI of IPC), de gegevens die hiervoor nodig zijn, zijn opgenomen in de AFD-definitie voor het betreffende volmachtproduct.

2. Geen service voor premieberekening beschikbaar (verzekeraar verstrekt specificaties)

De volmacht ontvangt de specificaties voor de premieberekening van de verzekeraar en implementeert de premieberekening zelf binnen zijn omgeving. Het kan ook zijn dat de verzekeraar de regie houdt rond premieberekening en dat de volmacht per polis de premie aanvraagt bij verzekeraar.

  • Alle onderliggende gegevens voor premieberekening worden vastgelegd:
    Dit betreft in de regel de particuliere producten en eenvoudige zakelijke producten.
  • Deel van de onderliggende gegevens voor premieberekening worden vastgelegd:
    Veelal betreft dit zakelijke verzekeringen. Bij bijvoorbeeld aansprakelijkheid bedrijven kunnen heel veel onderliggende gegevens gebruikt worden voor een risico-bepaling. Dit wordt dan vertaald in een factor binnen de premieberekening. In deze gevallen worden bij de polis niet al deze onderliggende gegevens vastgelegd, maar alleen de factor. Bij het opstellen van de AFD-definitie worden deze gegevens dus ook niet opgenomen in de AFD-definitie.
  • Geen vaste productstructuur:
    Een aantal verzekeraars hanteert voor (groot)zakelijke risico’s geen vaste productstructuur. De volmacht levert op basis van een standaard inventarisatie en eventueel specifieke aanvullingen een aanvraag aan bij de verzekeraar. De verzekeraar stelt de premie, voorwaarden en clausules vast. De volmacht heeft voor deze producten een vrij generieke portefeuille-inrichting. In dit scenario levert de verzekeraar een AFD-definitie die voor het betreffende product tenminste de AFD-attributen bevat zoals die zijn vereist vanuit het NVGA Protocol en vanuit het Protocol Uniforme Inrichting Volmachtketen. Op het moment dat het vanuit het perspectief van productmanagement toch belangrijk is dat de volmacht enkele aanvullende kenmerken vastlegt, dan kan men deze opnemen in de AFD-definitie.

Reactie

Dank voor uw reactie.

Geef uw reactie op dit onderwerp.

Gebruik dit a.u.b. niet voor support vragen.
Zie je een fout of heb je een supportvraag, neem dan contact met ons op.

Verstuur Reactie