Wanneer er een service beschikbaar is voor premieberekening (zoals VPI of IPC), dan is binnen het Protocol Uniforme Inrichting Volmachtketen (PUIV) afgesproken dat de gegevens in de AFD-definitie moeten aansluiten op de specificaties van de service, inclusief technische entiteiten en attributen.
Voor deze service worden de specificaties voor premieBerekening_aanroep
en voor premieBerekening_resultaat
apart vermeld. Daarbij is de afspraak:
- Bij
premieBerekening_aanroep
vermeld je de parameters die nodig zijn om de premie te kunnen berekenen. - Bij
premieBerekening_resultaat
vermeld je alle parameters vanpremieBerekening_aanroep
plus wat je uitgerekend hebt.
De benodigde specificaties voor de functie premieBerekening
van een AFD-definitie met service premieberekening, kunnen uit verschillende bronnen worden verzameld:
1. uit VPI-handleidingen
2. uit XSD-schema’s
3. uit XML-sjablonen
In de volgende paragrafen laten we zien op welke wijze je de specificaties kan verzamelen uit de verschillende bronnen.
1. Specificaties uit VPI-handleidingen
Marktpartijen als Solera en AWI/ANVA bieden handleidingen voor het inrichten van producten in hun systeem. De handleidingen zijn te vinden op www.volmachtbeheer.nl en via IPC kennisbank.
Zij bieden ondersteuning bij het inrichten voor de systemen van ANVA, CCS en DIAS. Voor het opstellen van de AFD-definitie is het van belang dat de handleiding van alle drie de systemen zijn meegenomen bij de uitwerking van de AFD-definitie. Hieronder laten we een voorbeeld zien van de VPI-handleiding van Solera voor ANVA.
Voorbeeld VPI-handleiding Solera voor ANVA:
Zoek in de handleiding het desbetreffende product op waarvoor je de AFD-definitie wilt opstellen. De benodigde specificaties zijn te vinden in de opgenomen tabellen. Voor de functie premieBerekening
zijn enkel de premiebepalende factoren van belang. Deze factoren zijn te herkennen aan * of ** in de kolom Label. In het geval van * betreft het een Verplicht (V) attribuut en bij ** betreft het een Conditioneel verplicht (O) attribuut.
Afbeelding 6.1-1 Tabel uit de VPI-handleiding Solera voor ANVA
In geval van premieberekening op basis van een service moeten binnen de Excel-template de kolom premieBerekening_aanroep
en
premieBerekening_resultaat
ingevuld worden met deze specificaties. Op basis hiervan wordt de AFD-definitie opgesteld en kan een systeemhuis voorzien in een gestandaardiseerde inrichting van het betreffende product. Bij het inrichten van het product binnen de administratiesoftware wordt standaard voorzien in de koppeling met een service premieberekening.
2. Specificaties uit XSD-schema’s
De andere mogelijkheid om specificaties te verzamelen ten behoeve van het opstellen van een AFD-definitie op basis van een service premieberekening, is het verzamelen van alle AFD-attributen uit de XSD-schema’s die zijn opgesteld door partijen als Solera of IPC ter ondersteuning van de service.
Een XSD-schema is te openen met meerdere toepassingen (zoek op internet naar de mogelijkheden). In deze instructie is gebruik gemaakt van XMLSpy. Er zijn meerdere ‘views’ om de inhoud van het bestand te lezen. We behandelen hier de view ‘Schema’ en de view ‘Text’.
View ‘Schema’
In de view ‘Schema’ is het bestand opgebouwd in blokken. Het schema kan uitgebreid worden door op een ‘+’ te klikken. Er ontstaat hierdoor een hiërarchie van blokken (zie onderstaand voorbeeld).
Afbeelding 6.1-2 Voorbeeld XSD-schema
Met de schema’s kan je achterhalen of entiteiten en attributen verplicht (V) of conditioneel verplicht (O) zijn. De blokken hebben een doorlopende streep of onderbroken streep. Een blok met een doorlopende streep betekent dat het attribuut Verplicht (V) is. Als het een onderbroken streep is, dan is het attribuut Conditioneel verplicht (O). Zie onderstaand voorbeeld.
Afbeelding 6.1-3 Voorbeeld Verplicht (V) of Conditioneel verplicht (O) op te nemen attribuut
De entiteiten AL en PP hebben een doorlopende lijn. Deze entiteiten moeten als verplicht opgenomen worden in de AFD-definitie.
De entiteit XG heeft een onderbroken lijn, deze entiteit moet als conditioneel verplicht (O) worden opgenomen in de AFD-definitie.
View ‘Text’
Naast de view ‘Schema’ is de informatie ook te vinden in de view ‘Text’. In ‘Text’ staan de blokken in tekst beschreven, hier staan ook de waardebeperkingen bij de AFD-attributen vermeld. De waardebeperkingen moeten ook opgenomen worden in de AFD-definitie. Zie onderstaand voorbeeld.
Afbeelding 6.1-4 Voorbeeld van een view ‘Text’
In de eerste regel is de naam vermeld van het attribuut: PP_BETTERM
.
Attributen met de aanduiding ‘minOccurs=0’ zijn Conditioneel verplicht (O). Deze ‘rule’ ontbreekt bij PP_BETTERM
, dat betekent dat het om een Verplicht (V) attribuut gaat.
Met de aanduiding <xs:restriction base="AFD_N..3">
wordt het datatype en formaat van het attribuut gedefinieerd.
De regels daarna beschrijven de waarden die zijn toegestaan bij het attribuut <xs:pattern value="1"/>
etc. In dit voorbeeld is een betalingstermijn van 1, 3, 6 of 12 maanden toegestaan.
3. Specificatie uit XML-sjablonen
XML-sjablonen zijn de uitgewerkte versies van een XSD-schema. XML-sjablonen bevatten informatie over drie onderdelen die van belang zijn voor het opstellen van een AFD-definitie:
- Op te nemen functies
- Op te nemen AFD-entiteiten en -attributen per functie
- Hiërarchie van AFD-entiteiten per functie
De XML-sjablonen zijn belangrijk om te bepalen bij welke functie een AFD-entiteit en -attributen voorkomt. De bestandsnamen van Solera bijvoorbeeld bevatten een viercijferige combinatie. Deze combinatie geeft de functie aan van het XML-sjabloon.
- XML-sjablonen eindigend op 2015, 2030 en 2031 zijn voor de functie Premieberekening
Door het bestand te openen in XMLSpy is te zien welke AFD-elementen voorkomen bij welke functie. Het XML-sjabloon is enkel te lezen in de view ‘Text’. In deze view is de hiërarchie van de entiteiten te zien door de inspringen van een entiteit (zie onderstaand voorbeeld).
Afbeelding 6.1-5 Voorbeeld hiërarchie in XMLSpy
Geef uw reactie op dit onderwerp.