Om te bepalen wie de AFD-definitie moet opstellen, sluiten we zoveel als mogelijk aan bij de uitgangspunten voor POG (voorheen PARP) binnen de volmachtketen. In de Leidraad POG Volmacht Schade en Inkomen wordt de rolverdeling en de verantwoordelijkheden die daarbij horen, uitgelegd. Een van de vereisten die gelden voor de ontwikkelaar van het product is “het opstellen en onderhouden van een actuele AFD-definitie van het product”. Samengevat onderkennen we vijf scenario’s voor het opstellen van een AFD-definitie:
1. 100% maatschappijproduct
De volmacht richt het product in conform de AFD-definitie opgesteld door verzekeraar.
2. Aangepast 100% maatschappijproduct
Het product is gebaseerd op het product van de verzekeraar en er is sprake van enkele aanvullende/afwijkende productcomponenten. De volmacht specifieert de verschillen binnen het POG-traject (wel of niet met aparte IPID). De AFD-definitie van het 100% maatschappijproduct van de verzekeraar is het uitgangspunt. De volmacht voert binnen de eigen inrichting de aanpassingen door (bijvoorbeeld afwijkend eigen risico). Bij rapportages is de AFD-definitie van het 100% maatschappijproduct het uitgangspunt en daarmee zijn de afgesproken afwijkingen inzichtelijk.
3. Eigen product volmacht
Producten die door de volmacht zelf zijn samengesteld en/of ontwikkeld. De volmacht is verantwoordelijk voor het POG-traject en stelt zelf de IPID op. De volmacht is ook verantwoordelijk voor het opstellen van de AFD-definitie, wel of niet op basis van een AFD-definitie van de verzekeraar. De verzekeraar moet uiteindelijk ook de door de volmacht opgestelde AFD-definitie goedkeuren. De volmacht rapporteert volgens de eigen AFD-definitie over de portefeuille aan de verzekeraar.
4. Pool-producten
Voor pool-producten is de leidende verzekeraar (pool-leader) verantwoordelijk voor de POG-verklaring. De pool-leader zal deze verklaring afgeven op basis van zijn eigen POG-proces of die van de volmacht (afhankelijk van wie hoofdontwikkelaar is). Voor het gebruik van AFD-definities gelden de uitgangspunten zoals vermeld in de drie hierboven benoemde scenario’s. De volmacht is verantwoordelijk voor de communicatie met de volgende verzekeraars in de pool. Dit geldt dus ook voor het informeren rond de in gebruik zijnde AFD-definitie.
5. Non-selling producten
Het uitgangspunt is dat zolang de verzekeraar of de volmacht met eigen product, de premieberekening actief beheert, zij indien nodig de AFD-definitie actualiseert. In deze situatie geldt dus hetzelfde regime als voor selling producten.
Is er geen actief beheer van het formularium voor premieberekening? Dan blijft de laatste versie van de AFD-definitie het uitgangspunt. Geen actief beheer van de premieberekening betekent dat er op polisniveau geen polis-specifieke herberekening van de premie plaatsvindt op hoofdvervaldatum. Een portefeuille kan nog wel geïndexeerd prolongeren (een gelijke factor voor alle polissen).
Vanuit een optimalisatie perspectief kan men ervoor kiezen om, als er geen actief beheer meer plaatsvindt, over te gaan naar een minimale AFD-definitie. Een minimale AFD-definitie borgt dat de volmacht gegevens nodig voor het NVGA Protocol en het Protocol Uniforme Inrichting Volmachtketen blijft aanleveren. Meer informatie over afspraken met betrekking tot non-selling producten en de minimale AFD-definities vind je in de paragraaf Non-selling producten.
Geef uw reactie op dit onderwerp.