I alle turneringer med turneringsledelse fra korpset er det turneringslederen, der er ansvarlig for flagplaceringerne under turneringen.

T- model eller område model

Vi anvender grundlæggende 2 modeller for afsætning af flagplaceringer :

  1. T-modellen, hvor der gives detaljeret info (i meter) om placeringen af hullerne samt
  2. Område-modellen, hvor der i stedet oplyses om, på hvilket område af en green flaget er placeret. Område-modellen kan have flere forskellige udtryk: Lagkage-model, område angivet ved tal eller bogstaver, eller for/midt/bag – H/V center-modellen. Mange klubber har allerede i deres baneguides angivet områder ved tal/bogstaver, og det kan derfor være naturligt at vælge disse områder, hvis man mener, de kan passe ind i principperne nedenfor om den gode flagplacering

T-modellen er et krav i følgende turneringer:

  • Dormy Elite tours (Damer, Herrer, Juniorer)
  • DM i slagspil og hulspil
  • DM Junior
  • Finalespil i Elite divisionen

Principper, der gælder for enhver god flagplacering

Ved udvælgelsen af en god flagplacering skal der tages hensyn til mange forskellige forhold, herunder det vigtigste, at et godt slag til green bliver belønnet. Generelt bør følgende retningslinjer overvejes:

Vi arbejder ikke med principper om 6 lette/6 middel/6 svære hulplaceringer. I stedet ønsker vi 18 rimelige placeringer og gerne til den lette side.

  1. Der skal tages hensyn til hullets design og den måde, som arkitekten har tænkt sig, at hullet skal spilles. Længden af indspillet til greenen har stor betydning, men også andre forhold, f.eks. dagens vejrlig, turfens beskaffenhed og greenens evne til at “holde” bolden, bør indgå i overvejelserne.
  2. Der skal være tilstrækkelig greenoverflade mellem hullet og greenens forkant eller sider, så et godt slag kommer til sin ret. Det betyder bl.a., at hullet skal placeres længere inde på greenen – væk fra kanterne -, når indspillet er langt, end når indspillet er et kort pitch-slag. Som minimum mellem greenkant og hul bør der være 3 meter. Denne afstand bør dog forøges, når der ligger en bunker tæt op ad greenkanten, eller når indspillet til greenen er mere end et pitch-slag.
  3. Området, hvor hullet placeres, bør være så plant som muligt. En en mindre hældning af planet kan accepteres, men i så fald skal der være en rimelig mulighed for, at spilleren kan få standset sit nedadgående put. Hældningen måles med det udleverede et vaterpas placeret på stimpmeteret. Se denne vejledning Jo hurtigere greens jo mindre hældning. Se gerne denne oversigt over sammenhængen mellem hældning og stimp. Det er f.eks. ikke acceptabelt, at bolden efter hullet accelererer og ruller længere væk fra hullet og evt. ender i en greenbunker. Enhver hældning på over 2,0 grader bør overvejes nøje.
  4. Græsset i det område, hvor hullet skæres, skal være i orden – uden ikke-helede mærker fra tidligere hulplaceringer eller andre defekter. Ved turneringer over flere dage så tænk også over, at hullet dag 2 f.eks. ikke lige ligger i landingsområdet for hullet dag 1 eller, at hullet dag 1 skal passeres ved et indspil til et hul dag 2.
  5. Hvis det ser ud til regn under turneringen, bør man undgå at placere hullet på lavtliggende steder, hvor der er tendens til ansamling af vand.
  6. Såfremt et hul under en turnering bliver beskadiget og indvirker på fair play, må det repareres af spilleren hvis muligt, jf. Interpretation 13.1(2)/2 eller evt. tilkaldelse af Komitéen.
  7. Ændrer forudsætningerne for hulplaceringerne sig undervejs (vind, vejr, green hastighed mm.), er det vigtigt at placeringerne tages op til genovervejelse.
  8. Hullet skal skæres lodret og efter forskrifterne for hulskæring, se definitionen af hul i Golfreglerne. Dvs. hullet skal være 108 mm og skal være mindst 101,6 mm dybt. Hvis der anvendes en foring, skal denne være nedsænket mindst 25,4 mm under hulkanten. Foringens ydre diameter må ikke overstige 108 mm

I øvrigt henvises til Den officielle Guide til Golfreglerne, afsnit 5F-2

Måling af greenhastighed

DET ER VIGTIGT AT GREEN-HASTIGHED ER DEN SAMME DEN DAG, DU AFSÆTTER FLAGPLACERINGER, SOMSPILLEDAGEN. HUSK AT AFTALE MED GREENKEEPER, HVAD STIMPEN/GREENHASTIGHEDEN SKAL VÆRE ALLEREDE, NÅR I HAR BANEGENNEMGANG.

Har du lyst til at dyrke spørgsmålet om, hvordan man måler greenhastighed yderligere, kan man finde videoer fx på You Tube. Fx denne (stimpen er målebåndets angivelse i feet/fod, de ca. 118 man også kan se på videoen er inches). Omregn cm til feet via app eller lignende. 1m = 3,2808 fod