Doel NVGA Schade-bestand

Met het NVGA Schade-bestand rapporteert de volmacht per verzekeraar over schadegegevens binnen een rapportageperiode. Het NVGA Schade-bestand bevat gegevens van alle lopende schades en alle schades die zijn afgesloten gedurende een rapportageperiode, inclusief bijbehorende stand van de reserveringen en betalingen. De contractinformatie op schadedatum is opgenomen, gebaseerd op de aan de polisportefeuille gekoppelde AFD-definitie. De verzekeraar ontvangt, op basis van dezelfde bestandspecificaties na verwerking van de aangeleverde bestanden door CHV, voor alle samenwerkende volmachten in het NVGA Schade-bestand alle schadegegevens.

Bijzonderheden bij het aanmaken van het NVGA Schade-bestand

Volmacht verstuurt NVGA Schade-bestand per verzekeraar
Vanuit de volmacht wordt één NVGA Schade-bestand aangemaakt per verzekeraar. Deze bevat de schadegegevens voor de gehele volmachtportefeuille van betreffende verzekeraar. Mocht de volmacht meer dan één administratiepakket hebben, dan wordt per verzekeraar één NVGA Schade-bestand per administratiepakket aangemaakt.

Verzekeraar ontvangt gecumuleerd NVGA Schade-bestand
Na verwerking door CHV van door volmachten verstuurde bestanden ontvangt de verzekeraar één NVGA Schade-bestand voor alle volmachten. Verzekeraar en volmacht kunnen ook afspreken de NVGA-bestanden direct uit te wisselen, in dat geval ontvangt de verzekeraar de data van één volmacht in één bestand.

Instellingen NVGA Schade-bestand
De mogelijke instellingen bij het aanmaken van het bericht zijn gelijk aan het NVGA Protocol 1.0, met uitzondering van de rapportageperiode:

  • Datum aanmaak bericht (AL_ADATMSG)
  • Rapportage datum vanaf (AL_RDTMVAN)
  • Rapportage datum tot en met (AL_RDTMTM)
  • Inclusief afgehandelde schades J/N (AL_INCLAS)
  • Max. aantal mnd afgehandelde schades (AL_MNDAS)

In onderling overleg tussen verzekeraar en volmacht wordt bepaald hoe bovenstaande instellingen gezet moeten worden. Bijvoorbeeld over welke rapportageperiode moet worden gerapporteerd.

Rapportageperiode en te rapporteren schades
De rapportageperiode wordt opgegeven op basis van ‘Rapportage datum vanaf’ (AL_RDTMVAN) en ‘Rapportage datum tot en met’ (AL_RDTMTM).

In het NVGA Schade-bestand worden alle lopende schades en in de rapportageperiode afgehandelde schades gerapporteerd, eventueel aangevuld met afgehandelde schades van voorgaande maanden als deze tijdens de rapportageperiode zijn gemuteerd. Dit is inclusief bijbehorende stand van de reserveringen en betalingen. Het uitgangspunt is de systeemdatum waarop een schade is aangepast. Wordt bijvoorbeeld een schade afgehandeld in maart, dan moet deze schade worden opgenomen in de maart-rapportage. In tegenstelling tot het NVGA Protocol 1.0 bevat het NVGA Schade-bestand nu alle schades die zijn aangepast gedurende een rapportageperiode, inclusief alle lopende schades. Dit in plaats van een momentopname. Dus alle lopende schades en gemuteerde schades in de rapportageperiode worden gerapporteerd.

Structuur van het NVGA Schade-bestand
Onderstaand de structuur van het NVGA Schade-bestand op entiteit niveau:

Entiteit Entiteit Entiteit Voorkomen
Bericht Algemeen (AL) 1..1, V
Partij Volmachtnemer (VE) 1..1, V
Partij Volmachtgever (VL) 1..1, V
Schade Dossier (SD) 1..*, V
Berichtdrager (BX) 1..1, V
Schade Incident (IC) 1..1, V
Schade / Verlies (DM) 0..*, O
Partij (regelmatige) Bestuurder (BS) 0..1, O
Financiële Informatie (FT) 0..*, O
Poolaandeel (MP) 0..1, O

V = Altijd verplicht opnemen
O = Verplicht opnemen indien van toepassing

Het belangrijkste verschil met NVGA File Schade 1.0 is dat bij een gerapporteerde schade de polisgegevens van het moment van schade in het NVGA Schade-bestand zijn opgenomen in de entiteit ‘Berichtdrager’ (BX). Binnen het NVGA Schade-bestand (exclusief de BX-entiteit) zal voor een correcte verwerking altijd een vaste set attributen aanwezig moeten zijn. Deze vaste attributen zijn als verplicht veld opgenomen in de AFD-definitie voor het NVGA Schade-bestand.

Schadeclassificatie
De schadeclassificatie van een ‘Schade Incident’ (IC) wordt gecommuniceerd aan de hand van het attribuut ‘Schadeclassificatie, code’ (IC_SCHCLAS) met codelijst ‘AFD Schadeclassificatie’ (AFDSCL). De onderstaande ADN- en CIS-schadeoorzaak attributen blijven voorlopig nog gehandhaafd in het NVGA Schade-bestand:

  • ADN Schadeoorzaak, code (IC_OORZAKC)
  • CIS Schadeoorzaak, code (IC_CISSOZ)

Gegevens bijbehorende polis
Bij elke schade die wordt opgenomen in het NVGA Schade-bestand moeten de bijbehorende polisgegevens worden aangeleverd. Dit gebeurt binnen de entiteit ‘Berichtdrager’ (BX) op basis van de aan de polisportefeuille gekoppelde AFD-definitie. Voor het aanmaken gelden dezelfde uitgangspunten als bij het aanmaken van de BX-entiteit binnen de NVGA Polis-bestand. Deze werkwijze wijkt dus af van de vaste set van polisgegevens in het NVGA Protocol 1.0.

Combinatieproducten
Bij een combinatieproduct moeten voor het hoofdproduct en de bijproducten aparte rapportages aangemaakt worden. De ingesloten polisdata wordt opgenomen conform specificaties voor combinatieproduct bij opstellen polis-bestand. De specificaties kan je downloaden in het AOS-register, zie daarvoor hoofdstuk Downloads.

Poolproducten
Als volmachten gebruik maken van pooling, dan worden de financiële schadegegevens per pool apart aangeleverd en komen in de entiteit ‘Financiële Informatie’ (FT) alleen de aandeel bedragen van de betrokken poolverzekeraar tot uitdrukking.

Bestandsgrootte
Binnen het NVGA Protocol 2.0 is geen limiet op de maximale bestandsgrootte van de rapportagebestanden.

Bestandsnaamconventie
Het door de volmacht gegenereerde NVGA Schade-bestand dient te voldoen aan de standaard naamgeving en ziet er als volgt uit:

  • Datum aanmaak bericht: EEYYMMDD-notatie (zonder streepjes).
  • Type protocol bestand: NVGA Schade-bestand.
  • POR-code verzender/volmacht: POR-code van volmacht, deze dient overeen te komen met de POR-code in attribuut VE_MYAAND.
  • POR-code ontvanger/verzekeraar: POR-code van verzekeraar, deze dient overeen te komen met de POR-code in attribuut VL_MYAAND.
  • Bestandsextensie: dit is altijd xml.

Scheidingsteken tussen de onderdelen is een underscore —> _

Aanvullende werkafspraken

NVGA Schade-bestand algemeen

Attribuut Label Toelichting
Datum aanmaak bericht AL_ADATMSG De schadegegevens zijn de gegevens op een bepaald moment. De datum aanmaak bericht geeft aan van welke datum de schadegegevens zijn. Deze datum wordt ook gebruikt als het eerste element in de bestandsnaam.
POR Maatschappij VL_MYAAND Identificatie van de verzekeraar. Het gaat hier om de POR-code van de verzekeraar en niet om de interne maatschappijcode. De codes worden door SIVI onderhouden. Meer informatie over POR-codes.

Bijvoorbeeld: Bij een bestand voor Nationale Nederlanden wordt een VL-entiteit verwacht met MYAAND=N013.
Volmachtnemer identificatie VL_VEIDNR Agentschapnummer waaronder de volmacht bij de verzekeraar geregistreerd staat. Het is gerelateerd aan de verzekeraar (volmachtgever). Het moet dan ook gecommuniceerd worden in de entiteit ‘Partij Volmachtgever’ (VL).
Volmacht branchecode FT_GABRA Branchecode van de volmacht. Bij dit attribuut wordt de waarde verwacht van de hoofdbranchecode van de volmacht. Het betreft hier de eigen code van de volmacht vanuit het administratiepakket.

ANVA: Hoofdbranche (bijvoorbeeld 02000 Motorrijtuigen)
CCS : Soort verzekering (bijvoorbeeld MR Motorrijtuig)
DIAS : Branchegroep (bijvoorbeeld 20 Motorrijtuigen)
Volmacht sub-branchecode FT _GASBRA De volmacht sub-branchecode is de sub-branchecode uit de administratie van de volmacht. De mate van detaillering wordt door verzekeraar bepaald zodat de verzekeraar deze codes kan vertalen naar haar eigen coderingen.

ANVA : Branche (bijvoorbeeld 02100 Personenauto)
CCS : Product (bijvoorbeeld 100 Personenauto WA)
DIAS : Branche (bijvoorbeeld 153 Auto)
Volmacht dekkingscode FT_GADEKCD Dekkingscode uit de administratie van de volmacht. Bij dit attribuut wordt de waarde verwacht van de dekkingscode van de volmacht.

ANVA: Dekking (bijvoorbeeld 02010 Wettelijke aansprakelijkheid)
CCS: Branche (bijvoorbeeld 100 Wettelijke aansprakelijkheid)
DIAS: Branche (bijvoorbeeld 10 Wettelijke aansprakelijkheid)
Volmachtgever branchecode FT_VGBRA Branchecode van de verzekeraar. Bij dit attribuut wordt de vertaalde waarde verwacht, de branchecode van de verzekeraar, vertaald naar aanleiding van de combinatie hoofdbranche-branche-dekking van de volmacht.
Wanneer een onvertaalde aanlevering door de verzekeraar wordt verwacht hoeft er geen waarde voor dit attribuut doorgegeven te worden.

Bijvoorbeeld: Personenauto, dekking WA dient voor Allianz aangeleverd te worden op maatschappijbranchecode 500 Personenauto W.A.
Volmachtgever code FT _VGCODE Interne code van de verzekeraar waarop geboekt wordt. Bij dit attribuut wordt de maatschappijcode uit de administratie van de volmacht verwacht. Bij poolmaatschappijen niet de maatschappijcode van de poolmaatschappij maar de code van de achterliggende volmachtmaatschappij.

Bijvoorbeeld: Een boeking op een 100% volmacht van Nationale Nederlanden wordt hier de maatschappijcode vanuit het administratiepakket verwacht. Wanneer er een boeking wordt aangeboden vanuit een poolmaatschappij, waarbij Nationale Nederlanden als deelnemer in de betreffende pool voorkomt, wordt hier ook waarde van de maatschappij uit de poolverdeling verwacht.

NVGA Schade-bestand in geval van pooling
Bij pooling, worden de financiële schadegegevens per pool apart aangeleverd en komen in de entiteit ‘Financiële Informatie’ (FT) alleen de aandeel bedragen van de betrokken poolverzekeraar tot uitdrukking. Bij de poolleider worden de polisgegevens conform de aan het poolproduct gekoppelde AFD-definitie opgenomen in het schadebestand. Poolvolgers krijgen het NVGA Protocol 2.0 Schade-bestand voor de dekkingen waar zij op ingetekend hebben op basis van de minimale AFD-definitie voor de betreffende branche. Deze worden net als in het polisbestand opgenomen op basis van 100% bedragen.

Attribuut Label Toelichting
Poolnummer
Percentage poolaandeel
MP_POOLNUM
MP_POOLPRC
Het gaat hier om het maatschappijnummer voor de poolmaatschappij in de administratie van de volmacht. Volmachten die de pools een separaat (maatschappij)nummer geven, waar de vaste poolverdeling achter hangt, wordt geadviseerd het poolnummer samen te stellen uit maatschappijnummer en eigen (maatschappij-)nummer.

Bijvoorbeeld: Een pool bestaat uit 3 maatschappijen, te weten 310 voor 40%, 320 voor 30% en 330 voor 30%. De volmacht geeft aan deze pool het (maatschappij) nummer 390. De volmacht communiceert in de entiteit ‘Poolaandeel’ (MP) het poolnummer 390 met een percentage poolaandeel 40.

Het is ook mogelijk om de poolmaatschappijcode vanuit het administratiepakket hier in te voeren.

Bijvoorbeeld:
ANVA : maatschappijcode van de betreffende maatschappij (bijvoorbeeld P200)
CCS : maatschappijcode van de betreffende maatschappij (bijvoorbeeld 700)
DIAS : assuradeurenbedrijfscode gevolgd door het verdelingsnummer (bijvoorbeeld 2201, waarbij 220 de bedrijfscode is en waarde 1 het verdelingsnummer).

Wanneer een boeking wordt aangeboden vanuit een poolmaatschappij, wordt hier de waarde van de poolmaatschappij verwacht. Wanneer een boeking wordt aangeboden vanuit een volmachtmaatschappij dient de entiteit ‘Poolaandeel’ (MP) niet te worden doorgegeven.
POR Maatschappij aanduiding, code MP_MYAAND POR-code van de poolmaatschappij.
Poolleader J/N MP_PLLEAD Indicatie of poolmaatschappij de poolleader is.
Tekenjaar pool PP_TJRPO Tekenjaar pool.

NVGA Schade-bestand financieel

Attribuut Label Toelichting
Schade bedrag
FT_TSCHBDR
Schade bedrag is inclusief eventuele expertise kosten. Bedragen kunnen zowel positief als negatief zijn. Negatieve bedragen hebben een minteken voor het bedrag. Bedragen hebben maximaal 2 cijfers achter de decimale punt.

Voorbeelden: 100.25, -33.75, 1000, -100
Verhaald schadebedrag FT_TSVHBDR Een uitbetaald schadebedrag en ontvangen verhaald schadebedrag zijn beide positieve bedragen.

Bijvoorbeeld: Een schade uitbetaling van € 5.000 naar verzekeringnemer dient als 5000 doorgegeven te worden.
Een verhaald bedrag van € 5.000 moet ook als 5000 doorgegeven worden.
Schade reserve FT_SCHRSRV De stand van de schadereserve ultimo periode. Per schadedossier wordt per dekking slechts 1 record verwacht.

Bijvoorbeeld: Een schadereserve op de WA-dekking welke is samengesteld uit 3 reserveringen van € 1.000, € 2.000 en € 3.000 en waarop een schadebetaling heeft plaatsgevonden van € 1.500 welke ook ten laste van de schadereservering is gegaan, moet dus de waarde FT_SCHRSRV = 4500 doorgegeven worden.
Coulance uitkering J/N FT_COULUK Indicatie of het een coulance uitkering namens verzekeraar betreft.
Toegepast eigen risico FT_ERBTOEP Het eigen risico bedrag wat toegepast is.
Volmacht branchecode, omschr. FT_GABRAO Branchecode omschrijving van de gevolmachtigde agent.
Volmacht dekkingscode, omschr. FT_GADEKCO Dekkingscode omschrijving van de gevolmachtigde agent.
Kantoorcode, bedrijfsnummer portef. FT_GAKBC Code waarmee verschillende portefeuilles/administraties binnen een administratiepakket kunnen worden onderscheiden. De code zelf is niet gestandaardiseerd.
Volmacht subbranchecode, omschr. FT_GASBRAO Subbranchecode omschrijving van de gevolmachtigde agent.
Bedrag overige kosten FT_KOVRS Geboekt bedrag aan overige kosten.
Bedrag expertisekosten FT_KSTEXP Geboekt bedrag aan expertisekosten.
Transactie soort, code FT_TRNSRT Code waarmee het soort transactie wordt aangeduid.

Reactie

Dank voor uw reactie.

Geef uw reactie op dit onderwerp.

Gebruik dit a.u.b. niet voor support vragen.
Zie je een fout of heb je een supportvraag, neem dan contact met ons op.

Verstuur Reactie