Doel NVGA Financieel-bestand

Met het NVGA Financieel-bestand rapporteert de volmacht per verzekeraar over financiële gegevens binnen een rapportageperiode. Het NVGA Financieel-bestand is voorzien van een verwijzing naar de bij een boeking behorende polis. De verzekeraar ontvangt, op basis van dezelfde bestandspecificaties na verwerking van de aangeleverde bestanden door CHV, voor alle samenwerkende volmachten in het NVGA Financieel-bestand alle financiële gegevens.

Bijzonderheden bij het aanmaken van het NVGA Financieel-bestand

Volmacht verstuurt NVGA Financieel-bestand per verzekeraar
Vanuit de volmacht wordt één NVGA Financieel-bestand aangemaakt per verzekeraar. Deze bevat de financiële gegevens van de gehele volmachtportefeuille van de betreffende verzekeraar. Mocht de volmacht meer dan één administratiepakket hebben, dan wordt per verzekeraar één NVGA Financieel-bestand per administratiepakket aangemaakt.

Verzekeraar ontvangt gecumuleerd NVGA Financieel-bestand
Na verwerking door CHV van door volmachten verstuurde bestanden ontvangt de verzekeraar één NVGA Financieel-bestand voor alle volmachten. Verzekeraar en volmacht kunnen ook afspreken de NVGA bestanden direct uit te wisselen, in dat geval ontvangt de verzekeraar de data van één volmacht in één bestand.

Instellingen NVGA Financieel-bestand
De mogelijke instellingen bij het aanmaken van het NVGA Financieel-bestand zijn gelijk aan het NVGA Protocol 1.0.

  • Datum aanmaak bericht (AL_ADATMSG)
  • Rapportage datum vanaf (AL_RDTMVAN)
  • Rapportage datum tot en met (AL_RDTMTM)

In onderling overleg tussen verzekeraar en volmacht wordt bepaald hoe bovenstaande instellingen gezet moeten worden. Bijvoorbeeld over welke rapportageperiode moet worden gerapporteerd.

Rapportageperiode en te rapporteren financiële gegevens
De rapportageperiode wordt opgegeven op basis van ‘Rapportage datum vanaf’ (AL_RDTMVAN) en ‘Rapportage datum tot en met’ (AL_RDTMTM).

In het NVGA Financieel-bestand worden alle boekingen binnen de rapportageperiode, op basis van boekdatum, gerapporteerd. Het uitgangspunt is de boekdatum waarop de boeking in de financieel administratie van de volmacht is uitgevoerd.

Structuur van het NVGA Financieel-bestand
Onderstaand de structuur van het NVGA Financieel-bestand op entiteit niveau:

Entiteit Entiteit Entiteit Voorkomen
Bericht Algemeen (AL) 1..1, V
Partij Volmachtnemer (VE) 1..1, V
Partij Volmachtgever (VL) 1..1, V
Financiële Informatie (FT) 1..*, V
Poolaandeel (MP) 0..*, O
Contract Polis/onderdeel (PP) 1..1, V
Contract Pakket (PK) 0..1, O
Contract Raamcontract (RC) 0..1, O
Partij Tussenpersoon (TP) 0..1, O
Partij Verzekeringnemer (VP) 1..1, V
Schade Dossier (SD) 0..1, O

V = Altijd verplicht opnemen
O = Verplicht opnemen indien van toepassing

De structuur van het NVGA Financieel-bestand is gelijk aan File Financieel uit NVGA Protocol 1.0. Binnen het NVGA Financieel-bestand zal voor correcte verwerking altijd een vaste set attributen aanwezig moeten zijn. Deze vaste attributen zijn als verplicht veld opgenomen in de AFD-definitie voor het NVGA Financieel-bestand.

Polisinformatie bij een boeking
Bij een boeking hoort een bepaalde polisversie. Een belangrijke uitbreiding van het NVGA Financieel-bestand betreft het opnemen van de unieke sleutel op basis waarvan binnen NVGA Polis-bestand de correcte polisversie gevonden kan worden. Een nieuw AFD-label ‘Contractversiesleutel’ (PP_CVS) is hiervoor geïntroduceerd en is vanaf heden verplicht in de UIV AFD-definities. Van elke definitieve contractstatus (nieuw / prolongatie / mutatie / royement e.d.) wordt in het administratiepakket van de volmacht een unieke contractversiesleutel bijgehouden en gerapporteerd. De combinatie van de POR-code (VE_MYAAND), het polisnummer (PP_NUMMER) of de interne sleutel (PP_INTKEY) en de contractversiesleutel (PP_CVS) maakt een unieke sleutel waarmee het voor de ontvanger van de rapportage mogelijk is een boeking uit het NVGA Financieel-bestand te koppelen aan de juiste polisversie uit het NVGA Polis-bestand.

Poolaandeel
Als volmachten gebruik maken van pooling, dan worden de financiële gegevens per pool apart aangeleverd en komen in de entiteit ‘Financiële Informatie’ (FT) alleen de aandeelbedragen van de betrokken poolverzekeraar tot uitdrukking (dus niet de 100% bedragen).

Bijvoorbeeld: Het volledig geboekte premiebedrag voor deze post is 160 euro. Een verzekeraar heeft een poolaandeel van 40%. In de entiteit ‘Financiële Informatie’ (FT) bevat het geboekte premiebedrag slechts 40% van 160 oftewel 64 euro. Binnen de entiteit ‘Financiële Informatie’ (FT) bevindt zich de entiteit ‘Poolaandeel’ (MP) met daarin het percentage poolaandeel van 40.

Bestandsgrootte
Binnen het NVGA Protocol 2.0 is geen limiet op de maximale bestandsgrootte van de rapportagebestanden.

Bestandsnaamconventie
Het door de volmacht gegenereerde NVGA Financieel-bestand dient te voldoen aan de standaard naamgeving en ziet er als volgt uit:

  • Datum aanmaak bericht: EEYYMMDD-notatie (zonder streepjes).
  • Type protocol bestand: NVGA Financieel-bestand.
  • POR-code verzender/volmacht: POR-code van volmacht, deze dient overeen te komen met de POR-code in attribuut VE_MYAAND.
  • POR-code ontvanger/verzekeraar: POR-code van verzekeraar, deze dient overeen te komen met de POR-code in attribuut VL_MYAAND.
  • Bestandsextensie: dit is altijd xml.

Scheidingsteken tussen de onderdelen is een underscore —> _

Aanvullende werkafspraken

NVGA Financieel-bestand algemeen

Attribuut Label Toelichting
Datum aanmaak bericht AL_ADATMSG De polisgegevens zijn de gegevens op een bepaald moment. De datum aanmaak bericht geeft aan van welke datum de polisgegevens zijn. Deze datum wordt ook gebruikt als het eerste element in de bestandsnaam.
Naam VE_ANAAM Dit betreft de bedrijfsnaam van de rechtspersoon (de volmacht).
POR Maatschappij VL_MYAAND Identificatie van de verzekeraar. Het gaat hier om de POR-code van de verzekeraar en niet om de interne maatschappijcode. De codes worden door SIVI onderhouden. Meer informatie over POR-codes.

Bijvoorbeeld: Bij een bestand voor Nationale Nederlanden wordt een VL-entiteit verwacht met MYAAND=N013.
Volmachtnemer identificatie VL_VEIDNR Agentschapnummer waaronder de volmacht bij de verzekeraar geregistreerd staat. Het is gerelateerd aan de volmachtgever. Het moet dan ook gecommuniceerd worden in de entiteit ‘Partij Volmachtgever’ (VL). In geval van pooling worden de polisgegevens per pool apart aangeleverd.
Tekenjaar polis PP_TJRPP Tekenjaar polis.
Tekenjaar pool PP_TJRPO Tekenjaar pool.
Volmacht branchecode
Volmacht subbranchecode
Volmacht dekkingscode
Volmachtgever branchecode
Volmachtgever code
FT_GABRA
FT_GASBRA
FT_GADEKCD
FT_VGBRA
FT_VGCODE
Volmachten leveren de financiële gegevens aan met een eigen branchecode, sub-branchecode en dekkingscode (onvertaald) en/of met een Volmachtgever branchecode en Volmachtgever (boekings-)code (vertaald).
Volmacht branchecode FT_GABRA Branchecode van de volmacht.
Bij dit attribuut wordt de waarde verwacht van de hoofdbranchecode uit de administratie van de volmacht.

ANVA: Hoofdbranche (bijvoorbeeld 02000 Motorrijtuigen)
CCS: Soort verzekering (bijvoorbeeld MR Motorrijtuig)
DIAS: Branchegroep (bijvoorbeeld 20 Motorrijtuigen)
Volmachtgever branchecode FT_VGBRA Branchecode van de volmachtgever.
Bij dit attribuut wordt de waarde verwacht, de branchecode van de verzekeraar, vertaald naar aanleiding van de combinatie hoofdbranche-branche-dekking van de volmacht. Wanneer er een onvertaalde aanlevering door de verzekeraar wordt verwacht hoeft er geen waarde voor dit attribuut doorgegeven te worden.

Bijvoorbeeld: Personenauto, dekking WA dient voor Allianz aangeleverd te worden op maatschappijbranchecode 500 Personenauto W.A.
Volmachtgever code FT_VGCODE Interne code van de verzekeraar waarop geboekt wordt. Bij dit attribuut wordt de maatschappijcode uit de administratie van de volmacht verwacht. Bij poolmaatschappijen niet de maatschappijcode van de poolmaatschappij maar de code van de achterliggende volmachtmaatschappij.

Bijvoorbeeld: Een boeking op een 100% volmacht van Nationale Nederlanden wordt hier de maatschappijcode vanuit het administratiepakket verwacht. Wanneer er een boeking wordt aangeboden vanuit een poolmaatschappij, waarbij Nationale Nederlanden als deelnemer in de betreffende pool voorkomt, wordt hier ook waarde van de maatschappij uit de poolverdeling verwacht.
FINANCIELE INFORMATIE
per Volmacht subbranchecode
FT_GASBRA Bij gecombineerde sub-branches (bijvoorbeeld WA+Casco) geldt de volgende instructie:
Indien de premie(s) van een gecombineerde sub-branche worden aangeleverd moeten die in aparte voorkomens van de entiteit ‘Financiële Informatie’ (FT) worden gecommuniceerd, waarbij de sub-branchecode wordt voorzien van een extra nummer om deze uniek te maken.

Bijvoorbeeld de sub-branche 200 WA+Casco personenauto levert 2x de entiteit ‘Financiële Informatie’ (FT) op, eenmaal met sub-branchecode 2001, en eenmaal met sub-branchecode 2002.

Bijvoorbeeld de sub-branche 602 WA+Casco werkmaterieelverzekering levert tweemaal de entiteit ‘Financiële Informatie’ (FT) op, eenmaal met sub-branchecode 6021, en eenmaal met sub-branchecode 6022.
Volmacht subbranchecode FT_GASBRA De volmacht sub-branchecode is de sub-branchecode uit de administratie van de volmacht. De mate van detaillering wordt door verzekeraar bepaald zodat de verzekeraar deze codes kan vertalen naar haar eigen coderingen.

ANVA: Branche (bijvoorbeeld 02100 Personenauto)
CCS: Product (bijvoorbeeld 100 Personenauto WA)
DIAS: Branche (bijvoorbeeld 153 Auto)
Volmacht dekkingscode FT_GADEKCD Dekkingscode uit de administratie van de volmacht. Bij dit attribuut wordt de waarde verwacht van de dekkingscode van de volmacht.

ANVA: Dekking (bijvoorbeeld 02010 Wettelijke aansprakelijkheid)
CCS: Branche (bijvoorbeeld 100 Wettelijke aansprakelijkheid)
DIAS: Branche (bijvoorbeeld 10 Wettelijke aansprakelijkheid)
Betaaltermijn in maanden FT_BETTERM Betaaltermijn van het contract in maanden.
ADN branchecode FT_BRANCHE ADN branchecode.
Dekkingscode FT_CODE ADN dekkingscode.
Coulance uitkering J/N FT_COULUK Indicatie of het een coulance uitkering betreft.
Toegepast eigen risico FT_ERBTOEP Het eigen risico bedrag wat toegepast is.
Factuurnummer FT_FACTNR Het factuurnummer behorend bij de boeking.
Volmacht branchecode, omschr. FT_GABRAO Branchecode omschrijving van de gevolmachtigde agent.
Volmacht dekkingscode, omschr. FT_GADEKCO Dekkingscode omschrijving van de gevolmachtigde agent.
Kantoorcode, bedrijfsnummer portef. FT_GAKBC Code waarmee verschillende portefeuilles/administraties binnen een administratiepakket kunnen worden onderscheiden. De code zelf is niet gestandaardiseerd.
Volmacht subbranchecode, omschr. FT_GASBRAO Subbranchecode omschrijving van de gevolmachtigde agent.
Bedrag overige kosten FT_KOVRS Geboekt bedrag aan overige kosten. Alleen opnemen indien een bedrag van toepassing is.
Bedrag expertisekosten FT_KSTEXP Geboekt bedrag aan expertisekosten.
Schadenummer maatschappij SD_SCHNRVM Het identificerende nummer van het schadegeval bij de maatschappij / gevolmachtigde agent. Dit nummer is gekoppeld aan het schadedossier en verandert in principe niet.
Datum vanaf FT_TDATVAN
Datum tot en met FT_TDATTM
Transactie soort, code FT_TRNSRT Code waarmee het soort transactie wordt aangeduid. Bij de code 01 en 02 van codelijst ADNTRN hoeft er geen SD entiteit te worden aangeleverd.
Contractversiesleutel PP_CVS Unieke sleutel verbonden aan een definitieve contractstatus (nieuw, prolongatie, mutatie of royement e.d.). In combinatie met het polisnummer en de POR-code is de contractversie van het moment van de boeking terug te halen.

NVGA Financieel-bestand in geval van combinatieproducten

  • Bij een combinatieproduct moeten voor het hoofdproduct en de bijproducten aparte rapportages aangemaakt moeten worden. De specificaties kunnen worden gedownload in het AOS-register, zie daarvoor Downloads.

NVGA Financieel-bestand in geval van pooling
Als volmachten gebruik maken van pooling, dan worden de financiële gegevens per pool apart aangeleverd en komen in de entiteit ‘Financiële Informatie’ (FT) alleen de aandeelbedragen van de betrokken poolverzekeraar tot uitdrukking.

Attribuut Label Toelichting
Poolnummer
Percentage poolaandeel
Geboekt premie bedrag
MP_POOLNUM
MP_POOLPRC
FT_TPREMIE
Voorbeeld: rapportage is bedoeld voor verzekeraar 310 die een aandeel heeft van 40% in de aangeleverde financiële gegevens. De entiteit ‘Poolaandeel’ (MP) bevat het poolnummer en het percentage poolaandeel is daarin 40. Het volledig geboekte premiebedrag voor deze post is 160 euro. In de entiteit ‘Financiële Informatie’ (FT) bevat het geboekte premiebedrag slechts 40% van 160 oftewel 64 euro.
Poolnummer MP_POOLNUM Het gaat hier om het maatschappijnummer voor de poolmaatschappij in de administratie van de volmacht.

ANVA : maatschappijcode van de betreffende maatschappij (bijvoorbeeld P200)
CCS : maatschappijcode van de betreffende maatschappij (bijvoorbeeld 700)
DIAS : assuradeurenbedrijfscode gevolgd door het verdelingsnummer (bijvoorbeeld 2201, waarbij 220 de bedrijfscode is en waarde 1 het verdelingsnummer).

Wanneer een boeking wordt aangeboden vanuit een poolmaatschappij, wordt hier de waarde van de poolmaatschappij verwacht.
Wanneer een boeking wordt aangeboden vanuit een volmachtmaatschappij dient de entiteit ‘Poolaandeel’ (MP) niet te worden doorgegeven.

Volmachten die de pools een separaat (maatschappij)nummer geven, waar de vaste poolverdeling achter hangt, wordt geadviseerd het poolnummer samen te stellen uit maatschappijnummer en eigen (maatschappij-)nummer.

Bijvoorbeeld een pool bestaat uit 3 maatschappijen, te weten 310 voor 40%, 320 voor 30% en 330 voor 30%. De volmacht geeft aan deze pool het (maatschappij) nummer 390. De volmacht communiceert in de entiteit ‘Poolaandeel’ (MP) het poolnummer 390 met een percentage poolaandeel 40.
POR Maatschappij aanduiding, code MP_MYAAND POR-code van de poolmaatschappij
Poolleader J/N MP_PLLEAD Indicatie of poolmaatschappij de poolleader is.
Tekenjaar pool PP_TJRPO Tekenjaar pool.

NVGA Financieel-bestand boekingen

Attribuut Label Toelichting
Boekdatum FT_BOEKDAT Wanneer een schadereserve wordt doorgegeven is dat de schadereserve ultimo periode. Er kan dus bij een schadereserve stand geen sprake zijn van een echte boekdatum. Hooguit kun je hier stellen dat de boekdatum voor de schadereserve stand de datum is ultimo periode. Bij een premieboeking dient de boekdatum de datum te zijn waarop de factuur financieel wordt verwerkt in het grootboek (periode in grootboek, borderel etc.).

Bijvoorbeeld: Bij een prolongatie van een polis met vervaldatum 1-1-2019 is de boekdatum 1-1-2019. Bij een prolongatie van een polis die als vervaldatum 25-1-2019 heeft is de boekdatum 25-1-2019.
Geboekt premie bedrag FT_TPREMIE Het geboekte premie bedrag is het bruto premiebedrag verminderd/vermeerderd met de bonus/malus, no-claim of andere premiegerelateerde kortingen/toeslagen, poliskosten en assurantiebelasting. Dit is het premiebedrag dat daadwerkelijk bij de klant in rekening is gebracht.
Tekencommissie/
Volmachtbeloning bedrag
FT_TTEKCOM Betreft het bedrag aan geboekte tekencommissie of volmachtbeloning.
Schade bedrag
Verhaald schadebedrag
Schade reserve
FT_TSCHBDR
FT_TSVHBDR
FT_SCHRSRV
De schade bedragen (schade bedrag, verhaald schadebedrag, schade reserve) moeten op schadenummer en sub-branchecode van de volmacht aangeleverd worden. De WA- en Cascoboekingen dienen herkenbaar te zijn aan de vermelde sub-branchecode.
Er kunnen dus meerdere voorkomens van de entiteit ‘Financiële Informatie’ (FT) aangeleverd worden die behoren bij hetzelfde schadenummer (schadedossier). Bij betaalde schade met geldstroom vanuit de volmacht naar verzekerde / tegenpartij / betrokkene, dit als positief bedrag doorgeven. Bij verhaalde schade met geldstroom terug naar de volmacht dit bedrag ook als positief doorgeven.

Let op: Overige schadekosten, zoals bijvoorbeeld expertisekosten of VHD-kosten, dienen geboekt te worden op de juiste sub-branchecode. Hebben de geboekte schadekosten betrekking op de WA-dekking, dan dienen die ook op de WA sub-branchecode geboekt te worden.

Bijvoorbeeld: Een schade uitbetaling van € 5.000 naar verzekeringnemer dient als FT_TSCHBDR = 5000 doorgegeven te worden. Wanneer een bedrag is verhaald dient het bedrag ook als positief te worden doorgegeven.
Schade reserve FT_SCHRSRV De schadereserve ultimo periode. Er kan dus bij een schadereserve stand geen sprake zijn van een echte boekdatum. Hooguit kun je hier stellen dat de boekdatum voor de schadereserve stand de datum is ultimo periode. Per schadedossier wordt per dekking slechts 1 voorkomen verwacht.

Bijvoorbeeld: Een schadereserve op de WA-dekking welke is samengesteld uit 3 reserveringen van € 1.000, € 2.000 en € 3.000 en waarop een schadebetaling heeft plaatsgevonden van € 1.500 welke ook ten laste van de schadereservering is gegaan, moet dus de waarde 4500 doorgegeven worden.
Afsluitprovisie bedrag
Doorlopende provisie bedrag
Tekencommissie bedrag
Geboekt premie bedrag
Schade bedrag
Verhaald schadebedrag
Schade reserve
FT_TAFSPRV
FT_TDRLPRV
FT_TTEKCOM
FT_TPREMIE
FT_TSCHBDR
FT_TSVHBDR
FT_SCHRSRV
Bedragen kunnen zowel positief als negatief zijn. Negatieve bedragen hebben een minteken voor het bedrag. Bedragen hebben maximaal 2 cijfers achter de decimale punt.

Voorbeelden: 100.25, -33.75, 1000, -100.
Datum tot en met FT_TDATTM Bij dit attribuut wordt de waarde verwacht van de periode tot en met.

Bijvoorbeeld: Bij een periode van 1-1-2018 met een looptijd van een jaar wordt hier de waarde 31-12-2018 verwacht. Waarde 1-1-2019 is in dit geval foutief.

Reactie

Dank voor uw reactie.

Geef uw reactie op dit onderwerp.

Gebruik dit a.u.b. niet voor support vragen.
Zie je een fout of heb je een supportvraag, neem dan contact met ons op.

Verstuur Reactie