Wat is het NVGA Protocol 2.0?
Het NVGA Protocol is een set van afspraken op basis van de SIVI AFD-definitie Standaard die gevolmachtigde in staat stelt eenduidig te rapporteren aan verzekeraars. De rapportages bevatten gegevens over polissen, schades en financiële transacties. Ze stellen verzekeraars in staat productmanagement uit te voeren en te rapporteren ten behoeve van toezicht en herverzekeren. Meer informatie vind je hier.
Wat is het doel van het NVGA Protocol 2.0?
Het doel van het NVGA Protocol 2.0 is te voorzien in uniforme en gestructureerde gegevensaanlevering van gevolmachtigden aan verzekeraars, over de volmachtportefeuilles, schade-informatie en financiële-informatie. Deze gegevens zijn nodig voor:
 Rapportage aan toezichthouders en herverzekeraars
 Schadelastbeheersing
 Product-management & pricing
 Afstemming rekening courant
 Beoordeling dekkingscontrole
 Het voorkomen van separate aanvullende rapportages voor portefeuille analyse
Waarom is het NVGA Protocol 2.0 opgesteld?
Er zijn twee belangrijke reden voor een uitbreiding van het NVGA Protocol 1.0. Ten eerste is bij een deel van de verzekeraars de omvang van volmachtportefeuilles substantieel toegenomen. Dit maakt ook dat daarmee ten behoeve van productmanagement het belang van kwalitatief goede data toeneemt. Ten tweede vraagt het toenemende toezicht door de DNB (met name Solvency en IFRS) om een betere aanlevering van gegevens. Meer informatie vind je hier in het handboek NVGA Protocol 2.0.
Wie beheert het NVGA Protocol 2.0?
Het beheer en de doorontwikkeling van het NVGA Protocol 2.0 gebeurt in opdracht van het Bestuurlijk Overleg (Verbond van Verzekeraars en NVGA) en is belegd bij de Stichting Uniformering en Informatievoorziening Volmachtketen (SUIV). SUIV voert de regie over de beheeractiviteiten en wordt daarbij ondersteund door de Werkgroep Beheer NVGA Protocol. Het beheer van het protocol en de distributie van de specificaties naar partijen in de markt is belegd bij SIVI. Meer informatie over governance vind je hier.
Hoe ziet het proces van aanlevering NVGA Protocol 2.0 eruit?
Aan het begin van elke maand moet de gevolmachtigde de NVGA Protocol 2.0 rapportagebestanden aanleveren. Dit proces is hetzelfde als het aanleveren van de huidige NVGA 1.0 protocollen. De volledige procedure vind je hier in het handboek NVGA 2.0.
Per welke datum gaat het NVGA Protocol 2.0 in?
De structuurbeschrijving is gereed en de nodige ketentesten vinden plaats. Er komt een gefaseerde uitrol over de markt. Zodra betrokken ketenpartijen klaar zijn voor de in gebruik name en verwerking van het NVGA Protocol 2.0 zal SUIV het publiceren in haar nieuwsbrief en op de website.
Wat zijn de verschillen tussen NVGA Protocol 2.0 ten opzichte van NVGA Protocol 1.0?
In grote lijnen zijn de belangrijkste verschillen:
 Gebruik van AFD-definities als basis voor NVGA File Polis en NVGA File Schade
 Geen aparte datadumps meer voor VRA
 Rapportageperiode van de drie NVGA-rapportages gelijk
 De entiteiten XO (Object algemeen) en XD (Dekking algemeen) komen te vervallen en worden vervangen door de objecten en dekkingen vanuit de AFD-definities.

Een meer technisch overzicht van de belangrijkste verschillen van NVGA Protocol 2.0 ten opzichte van NVGA Protocol 1.0 vind je hier in het Handboek NVGA Protocol 2.0

Is er een overgangsperiode om te voldoen aan het NVGA Protocol 2.0?
Het gebruik van het NVGA Protocol 2.0 moet binnen het volmachtdomein het gebruik van het NVGA Protocol 1.0 geheel vervangen. SUIV vraagt alle partijen die actief zijn binnen de volmachtketen om binnen hun processen na 1-1-2025 en uiterlijk 1-1-2026 gebruik te maken van het NVGA Protocol 2.0. Dit betekent dat uiterlijk vanaf 1-1-2026 alle aangeleverde NVGA Protocollen op basis van de versie 2.0 kunnen zijn. De tijdlijn is:
 Afhankelijk van verwerkte aanpassing binnen het CHV (Clearing House Volmachten)
 Afhankelijk van ontwikkelkalender systeemhuizen
 Afhankelijk van het moment van installatie release door gevolmachtigde
Kan ik zowel versie 1.0 als versie 2.0 van het NVGA Protocol gebruiken in de overgangsperiode?
Het is onvermijdelijk dat voor een periode zowel versie 1.0 als versie 2.0 van het NVGA Protocol in gebruik zijn. Het overstappen in een big-bang scenario naar het NVGA Protocol 2.0 is te complex en te kostbaar. Het NVGA Protocol 2.0 wordt geïntroduceerd naast het bestaande NVGA Protocol 1.0. Het is dus mogelijk beide versies van het protocol te gebruiken gedurende de transitieperiode.
Wordt de versie 1.0 van het NVGA Protocol aangepast in de overgangsperiode?
De huidige versie 1.0 van het NVGA Protocol wordt beperkt aangepast. Op basis van noodzakelijke uitbreidingen zijn er enkele extra velden toegevoegd aan het bestaande protocol. Betrokken partijen zijn hierover geïnformeerd. Meer informatie vind je hier.
Per wanneer mag versie 1.0 van het NVGA Protocol niet meer gebruikt worden?
Vooralsnog is er geen einddatum gekoppeld aan het NVGA Protocol 1.0. Dat wil dus zeggen dat het huidige protocol beschikbaar moet blijven. Met systeemhuizen is besproken dat versie 2.0 van de NVGA Protocollen naast de huidige versie moet worden geïmplementeerd.

Een moment van uitfasering wordt nog nader bepaald maar zal zeker na 1 januari 2026 liggen. Medio 2025 stelt SUIV in overleg met partijen de einddatum vast.

Ben ik verplicht me aan het NVGA Protocol 2.0 te houden?
De DNB eist van verzekeraars dat er meer inzicht in details moet zijn. Vanuit uitbestede werkzaamheden zijn gevolmachtigden verplicht om deze detailgegevens aan te leveren. SUIV heeft een werkgroep opgericht die advies uitbrengt rond de inhoudelijke specificaties van het protocol. Verzekeraars en NVGA-leden hebben zich geconformeerd aan SUIV.
Waar kan ik meer informatie vinden over NVGA Protocol 2.0?
Meer informatie over de achtergronden, de werkwijze en de technische specificaties vind je:
 Op de website van SIVI onder NVGA Standaarden
 In het Handboek NVGA Protocol 2.0 van SIVI
 Op de website van SUIV onder thema’s/ NVGA Protocol 2.0
Wat moet ik doen als verzekeraar zijnde?
Om te zorgen dat de implementatie van het NVGA Protocol 2.0 voor zo min mogelijk hinder zorgt voorziet Solera in een aanpassing binnen het CHV (Clearing House Volmachten). Verzekeraars kunnen daarin aangeven welke versie van het protocol wordt opgevraagd, en welke wordt geaccepteerd en verwerkt. Daarnaast bestaat er een optie om de gegevens in een ander formaat te ontvangen. Uiteindelijk moeten verzekeraars aanpassingen in hun datawarehouse doen om de rapportages volledig te kunnen ontvangen en te verwerken.
Wat moet ik doen als gevolmachtigde zijnde?
Als gevolmachtigde moet je goed de vraag vanuit verzekeraars in de gaten houden. Verzekeraars vragen of 1.0 of 2.0 op. Je moet ervoor zorgen dat je de laatste releases van de systeemhuizen installeert waarmee versie 2.0 van het NVGA Protocol wordt geïmplementeerd.
Wat moet ik doen als systeemhuis of toeleverancier zijnde?
Als systeemhuis is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de gevolmachtigde kan rapporteren op basis van zowel NVGA Protocol 1.0 als 2.0. Leveranciers moeten in staat zijn om berichten correct te genereren.
Welke stappen moet ik nemen om een wijzigingsverzoek voor het NVGA Protocol 2.0 in te dienen?
Voor een wijzigingsverzoek is een procedure opgesteld, deze vind je hier.

Reactie

Dank voor uw reactie.

Geef uw reactie op dit onderwerp.

Gebruik dit a.u.b. niet voor support vragen.
Zie je een fout of heb je een supportvraag, neem dan contact met ons op.

Verstuur Reactie