Rapportage NVGA File Schade Inkomen

Een NVGA File Schade Inkomen bestand bevat alle actuele dossiers en de schadeberekeningen per verzuimgeval.
Zowel bij scenario 1 als bij scenario 2, wordt de rapportage over verzuimmeldingen gegenereerd uit de verzuimadministratie. Het bestand dat wordt gebruikt is:

  • NVGA File Verzuimmelding Verzuimapplicatie (voor het rapporteren over verzuim en schadeboekingen)

Bij Downloads vind je de link naar de AFD-definitie van dit bestand.

In onderstaande afbeelding wordt weergegeven dat in NVGA File Verzuimmelding Verzuimapplicatie zowel de boeking (BO) als het schadedossier/ de verzuimmelding (SD/VZ/VM) gerapporteert wordt:

Specificaties NVGA File Schade Inkomen

Niveau Entiteit Entiteit omschrijving Toelichting Voorkomen Schadebericht: Verzuim incl boeking
1 AL BERICHT ALGEMEEN Berichtidentificatiegegevens 1 Ja
1 VE PARTIJ VOLMACHTNEMER De verzender van het bericht 1 Ja
1 VL PARTIJ VOLMACHTGEVER De ontvanger(s) van het bericht 1-1 Ja
1 SD SCHADE DOSSIER Relevante claimgegevens bij gemeld verzuim of arbeidsongeschiktheid 1..* Ja
2 VZ VERZEKERD PERSOON Relevante claimgegevens bij gemeld verzuim of arbeidsongeschiktheid 1-1 Ja
3 VM VERZUIM Relevante verzuimgegevens 1..99 Ja
2 PP CONTRACT POLIS/ONDERDEEL Relevante polisgegevens ten tijde van de melding 1 Ja
3 VZ VERZEKERD PERSOON Relevante gegevens over de deelnemers van het contract ten tijde van de melding 0-1 Ja
4 IK BEROEP/INKOMEN PERSONEN Relevante beroeps- en inkomensgegevens van de deelnemer ten tijde van de melding 1-1 Ja
3 OG (VERZEKERD) BEDRIJF Relevante bedrijfsgegevens 0..1 Ja
3 WG PARTIJ WERKGEVER Relevante werkgever gegevens ten tijde van de melding 1 Ja
4 AR PARTIJ UITVOERINGSINSTANTIE Relevante gegevens over de betrokken arbodienst ten tijde van de melding 0..9 Ja
3 DL DEKKING LOONSOM Relevante gegevens van de loonsomdekking ten tijde van de melding 0..* Ja
4 DX VERLOOPSCHEMA Gegevens over verloop van het dekkingspercentage ten tijde van de melding 0..9 Ja
4 MP POOLAANDEEL Aandeelpercentage van de betrokken verzekeraar, daarnaast apart de percentages van de andere verzekeraars ten tijde van de melding 0..* Ja
3 AO DEKKING ARBEIDSONGESCHIKTHEID Relevante gegevens ten tijde van de melding 0..* Ja
4 DX VERLOOPSCHEMA Gegevens over verloop van het dekkingspercentage ten tijde van de melding 0..9 Ja
4 MP POOLAANDEEL Aandeelpercentage van de betrokken volmachtgever, daarnaast apart de percentages van de andere volmachtgevers, ten tijde van de melding 0…* Ja
3 TP PARTIJ TUSSENPERSOON Tussenpersoongegevens ten tijde van de melding 0..1 Ja
2 PK CONTRACT PAKKET Identificatie gegevens van de pakketpolis indien van toepassing 0..1 Ja
2 RC CONTRACT RAAMCONTRACT Identificatie gegevens van het Raamcontract indien van toepassing 0..1 Ja
2 BO BOEKING ONDERDEEL Relevante gegevens van de boeking van de uitgekeerde schade 0..* Ja
3 MP POOLAANDEEL Informatie over het pool aandeel van een verzekeraar in een bepaald contract 0-1 Ja

Aanvullende regels File Schade Inkomen: algemeen

Voor het rapporteren over schadegegevens gelden de volgende uitgangspunten:

  • Schadedossiers hebben betrekking op één deelnemer.
  • Het schadedossier bevat een weergave van de betrokken polis van het moment van de ziekmelding, of de laatste wijziging op het verzuim.
  • Het schadedossier bevat altijd een volledige en historische weergave van de verzuimen met verloop, inclusief bijbehorende boekingen.
  • Elk schadedossier wordt gerapporteerd tot twaalf maanden nadat het is afgesloten.
  • Een boeking in deze context gaat om de individuele berekening van de uitkering op betreffend schadedossier.
  • De link tussen een boeking in File Financieel en een boeking in File Schade is dat een boeking in File Financieel kan bestaan uit meerdere boekingen uit het File Schadebestand.
  • Als de boekingsgegevens worden gerapporteerd in het separate boekingenbestand bevat dit bestand ook enkele gegevens over het schadedossier. Als over boekingen wordt gerapporteerd op een schadedossier waar die maand niet over wordt gerapporteerd vanuit de verzuimapplicatie, valt deze data uit. Deze gegevens worden niet doorgegeven aan de verzekeraar.
  • Het is van belang dat de bestanden bij aanmaken gevalideerd worden aan de hand van het betreffende XML-schema. In de Market Scan omgeving valt elk bericht dat niet voldoet uit.
  • De bestanden hebben de volgende bestandsnamen:
    – Verzuimmeldingen_verzuim_applicatie_nummer.xml
    – Schade_inkomen_assurantiepakket_nummer.xml

In onderstaande tabel wordt een toelichting gegeven op enkele attributen. Voor een volledig overzicht van de benodigde gegevens verwijzen we naar de AFD-definitie; de meest recente versie hiervan is in het AOS-register te vinden onder organisatie SIVI.

Naam attribuut Label Toelichting
Datum aanmaak bericht AL_ADATMSG De schadegegevens zijn de gegevens op een bepaald moment. De datum aanmaak bericht geeft aan van welke datum de schadegegevens zijn.
Max. aantal mnd. afgehandelde schades AL_MNDAS Hier geldt als uitgangspunt 72 maanden, behalve als verzekeraar en gevolmachtigde anders hebben afgesproken.
Inclusief afgehandelde schades J/N AL_INCLAS Dit attribuut heeft default de waarde ‘Ja’, behalve als verzekeraar en gevolmachtigde anders hebben afgesproken.
Identificatie nummer VE_IDNR Identificatienummer waarmee de partij bekend staat in de communicatie. Dit wordt bilateraal afgesproken tussen partijen. Deze hoeft niet gevuld te worden, het agentschapnummer wordt gecommuniceerd in VL_VEIDNR.
POR Maatschappij VL_MYAAND Identificatie van de verzekeringsmaatschappij. Het gaat hier om de POR-code van de verzekeraar en niet om de interne maatschappijcode. De codes worden door SIVI onderhouden en gepubliceerd op de SIVI-website.

Bijvoorbeeld: Bij een bestand uitsluitend voor Allianz Inkomensverzekeringen wordt er een VL entiteit verwacht met A044.
Bij een bestand aangemaakt vanuit de hele portefeuille met Allianz Inkomensverzekeringen en a.s.r. inkomen als verzekeraars worden er twee VL entiteiten verwacht, voor Allianz Inkomensverzekeringen A044 en voor a.s.r. inkomen A051.
Volmachtnemer identificatie VL_VEIDNR Agentschapnummer waaronder gevolmachtigde bij verzekeraar geregistreerd staat. Het is gerelateerd aan de verzekeraar. Het moet dan ook gecommuniceerd worden in de entiteit Volmachtgever.

Aanvullende regels NVGA File Schade Inkomen: codes

In onderstaande tabel wordt een toelichting gegeven op enkele attributen die betrekking hebben op coderingen. Voor een volledig overzicht van de benodigde gegevens verwijzen we naar de AFD-definitie; de meest recente versie hiervan is in het AOS-register te vinden onder organisatie SIVI.

Naam attribuut Label Toelichting
Volmacht branchecode PP_GABRA Branchecode van de gevolmachtigde. Bij dit attribuut wordt de waarde verwacht van de hoofdbranchecode van de gevolmachtigde. Het betreft hier de eigen code van de gevolmachtigde vanuit de polisadministratie.
Volmacht subbranchecode PP_GASBRA De volmacht subbranchecode is de subbranchecode van de gevolmachtigde. De mate van detaillering wordt door verzekeraar bepaald zodat de verzekeraar deze codes kan vertalen naar haar eigen coderingen. Het betreft hier dus de eigen code van de gevolmachtigde vanuit de polisadministratie.
Volmachtgever code PP _VGCODE Interne code van de verzekeraar waarop geboekt wordt. Bij dit attribuut wordt de waarde verwacht van de interne maatschappij van de gevolmachtigde waarop geboekt wordt. Met andere woorden de maatschappijcode vanuit de polisadministratie. Bij poolmaatschappijen dus niet de maatschappijcode van de poolmaatschappij maar de code van de achterliggende verzekeraar.

Bijvoorbeeld: Een boeking op een 100% volmacht van Nationale-Nederlanden wordt hier de maatschappijcode vanuit de polisadministratie verwacht. Wanneer er een boeking wordt aangeboden vanuit een poolmaatschappij, waarbij Nationale-Nederlanden als deelnemer in de betreffende pool voorkomt, wordt hier ook waarde van de verzekeraar uit de poolverdeling verwacht.
Volmachtgever branchecode AO en DL_VGBRA Branchecode van de verzekeraar. Bij dit attribuut wordt de vertaalde waarde verwacht, de branchecode van de verzekeraar, vertaald naar aanleiding van de combinatie hoofbranche-branche-dekking van de gevolmachtigde. Wanneer er een onvertaalde aanlevering door de verzekeraar wordt verwacht hoeft er geen waarde voor dit attribuut doorgegeven te worden.

Aanvullende regels File Schade Inkomen: pooling

In onderstaande tabel wordt een toelichting gegeven op enkele attributen die betrekking hebben op poolproducten. Voor een volledig overzicht van de benodigde gegevens verwijzen we naar de AFD-definitie; de meest recente versie hiervan is in het AOS-register te vinden onder organisatie SIVI.

Naam attribuut Label Toelichting
Schadebedrag BO_TSCHBDR
Als gevolmachtigden gebruik maken van pooling, dan worden de schadegegevens per pool apart aangeleverd en komen in de entiteit boeking onderdeel alleen de aandeel bedragen van de betrokken volmachtgever tot uitdrukking.

Bijvoorbeeld: De rapportage is bedoeld voor Volmachtgever 310 die een aandeel heeft van 40% in de aangeleverde boekinggegevens. De entiteit poolaandeel bevat het poolnummer en het percentage poolaandeel is 40. Het volledige schade bedrag (bijvoorbeeld) voor deze post is 2200 euro. In de entiteit boeking onderdeel bevat het schade bedrag slechts 40% van 2200 oftewel 880 euro. Percentage poolaandeel kan worden berekend vanuit de betreffende boeking waardoor afrondingsverschillen kunnen ontstaan.
Poolnummer
Percentage poolaandeel
MP_POOLNUM
MP_POOLPRC
Het gaat hier om de interne poolmaatschappij van de gevolmachtigde. Gevolmachtigden die de pools een apart (maatschappij)nummer geven, waar de vaste poolverdeling achter hangt, wordt geadviseerd het poolnummer samen te stellen uit maatschappijnummer en eigen (maatschappij-)nummer.

Bijvoorbeeld: Een pool bestaat uit 3 maatschappijen, te weten 310 voor 40%, 320 voor 30% en 330 voor 30%. De gevolmachtigde geeft aan deze pool het (maatschappij) nummer 390. De gevolmachtigde communiceert in de entiteit poolaandeel het poolnummer 310390 met een percentage poolaandeel 40. Het is ook mogelijk om de poolmaatschappijcode vanuit de polisadministratie hier in te voeren.

Bijvoorbeeld:
ANVA : maatschappijcode van de betreffende maatschappij (bijvoorbeeld P200)
CCS : maatschappijcode van de betreffende maatschappij (bijvoorbeeld 700)
DIAS : assuradeurenbedrijfscode gevolgd door het verdelingsnummer (bijvoorbeeld 2201, waarbij 220 de bedrijfscode is en waarde 1 het verdelingsnummer).

Wanneer er een boeking wordt aangeboden vanuit een poolmaatschappij, wordt hier de waarde van de poolmaatschappij verwacht. Wanneer er boekingen worden aangeboden vanuit een verzekeraar dient de entiteit MP niet te worden doorgegeven.

Reactie

Dank voor uw reactie.

Geef uw reactie op dit onderwerp.

Gebruik dit a.u.b. niet voor support vragen.
Zie je een fout of heb je een supportvraag, neem dan contact met ons op.

Verstuur Reactie