Настройки

Тук можете да направите първоначалните настройки на Diabetes:M. Важно е да предоставите правилната информация за всички настройки, за да получите по-точен анализ на данните по-късно в приложението.

Също така можете да стартирате помощника за настройки, през който сте преминали след инсталация на приложението.

За повече информация за помощника за настройки прочетете тук: Първи стъпки

Кратко описание на настройките

Мерки и форматиране – Може да изберете единици за кръвна захар от САЩ или метрична система, единици за кръвна захар като mmol/L или mg/dL, единици на гликиран хемоглобин HbA1c, въглехидратни единици и формати на дата.

Персонални данни

Пол, тегло, дата на раждане, ниво на активност – нужни за калкулиране на вашите средна телесна маса (BMI), BMR, дневни нужда от калории, общо инсулин и стойност на базала.

Целева кръвна захар – Настройки за граници на висока, ниска и целеви нива на кръвна захар, нужни за правилни изчисления на дози в Болус-съветника и статистики.

Компенсиране на диабета

Потребителят може да избере настройките на терапията си:

 • Терапия – избор между дневни инжекции, инсулинова помпа, лечение без инсулин. В зависимост от избора на вид терапия ще имате различни опции в менюто с медикаменти, различни изчисления в Болус-съветника и статистики.
 • Точност на инсулиновата доза – настройки за точност на вашата инсулинова писалка или помпа.
 • Използване на данни от сензора в анализите – указва на приложението да използва данните от сензор във всички статистики, диаграми, графики, таблици и анализи.
 • Време на въздействие на инсулин – настройте вашата приблизителна продължителност на бърз инсулин. Това ще помогне на Болус-съветника да изчисли по-точно инсулиновите дози.
 • Въглехидратно число (почасово) – Този параметър показва колко единици инсулин са нужни на вашето тяло да „преработи“ конкретен брой въглехидрати. Например ако вашето число е 12, тялото ви има нужда от 1 единица инсулин за да преработи всеки 12 грама въглехидрати, които приемете. Ако не можете да определите тази стойност точно, моля оставете стойносите по подразбиране и попитайте вашият лекар как да я изчислите.
  За повече информация посетете (на английски):
  http://www.mendosa.com/insulin_carb_ratios.htm
 • Инсулинова чувствителност – Факторът за инсулинова чувствителност (ISF) е изключително важен за прецизни изчисления на нужният инсулин. Приложението използва този параметър за да калкулира колко инсулин е нужен на вашето тяло за определен период от време. Общо-взето, това е информация колко инсулин е нужен за да се намалят нивата на кръвната ви захар до нормални граници за период от 3-4 часа, ако в момента е висока. Ако се затруднявате да определите този фактор, оставете настройките по подразбиране и се опитайте да го настроите правилно след като внимателно сте изледвали своят ISF. Може да тествате като инжектирате много малка доза инсулин когато нивата на кръвната ви захар са високи и след това проверите как те реагират, проверявайки на всеки 30-40 минути през следващите няколко часа. Преди да опитате нещо подобно задължително се консултирайте с вашият ендокринолог!
  За повече информация, вижте тези статии (на английски):
  http://www.diabetesincontrol.com/wp-content/uploads/PDF/insulin_sensitivity_factor.pdf
  https://dtc.ucsf.edu/types-of-diabetes/type1/treatment-of-type-1-diabetes/medications-and-therapies/type-1-insulin-therapy/calculating-insulin-dose/
 • Часове за хранене – Часовете в които се храните ежедневно.

Категории
Може да добавите собствени категории за интервал от време като например бързо хапване, след закуска и други подобни.

Медикаменти
Тук можете да изберете какъв бърз и бавен инсулин ползвате, да настроите профили на базала, ако сте с инсулинова помпа, както и да добавите до шест орално приемани медикамента.

Аларми
Тук може да включите/изключите автоматичните аларми след въвеждане на информация/нов запис.

Потребителски интерфейс – Тук може да смените езика на приложението и размера на шрифта. Можете също така да изберете кой екран да се показва първи при стартиране на приложението. Възможностите за избор са: Начален екран, Въвеждане, Дневник, Болус-съветник или Графики.

Имате нужда от помощ?
Не се колебайте да се свържете с нас.

Това беше ли полезно?

Да Не
Казахте, че тази тема не Ви е била полезна ...
Можете ли да ни кажете защо? Благодарим!
Благодарим за вашето мнение.