Periscope
Een interessante les, presentatie of gast college? Deel het met studenten en collega’s die niet fysiek aanwezig kunnen zijn. Met de iOS en Android app van Periscope kun je gemakkelijk een live stream uitzenden en de beelden bewaren op je telefoon. Je kunt inloggen via je Twitter account of door je mobiele nummer eraan te koppelen. Wanneer je inlogt via Twitter kun je automatisch een Tweet versturen wanneer je uitzending begint. Kijkers kunnen dan ook via de webversie meekijken achter de computer als ze de app niet hebben. Daarnaast heb je de optie om kijkers te laten chatten tijdens de uitzending en om de uitzending privé te maken voor een select aantal volgers (zoals alleen je eigen studenten).

Het werkt soepel en snel. De vertraging is ongeveer 1 minuut en zowel de beeld en geluidskwaliteit zijn goed. Je kunt ervoor kiezen om de uitzending nog 24 uur lang beschikbaar te houden zodat mensen het kunnen terugkijken. Maar door het filmbestand op te slaan op je telefoon kun je het natuurlijk ook op Youtube zetten daarna. Bekijk ook het voorbeeld van een Periscope registratie.

Magazine
Schoolkrant? Magazine? Promotiefolder? Een compleet boek? Het zijn allemaal leuke ideeën om mee aan de slag te gaan met je studenten. Het brengt creativiteit, schrijfvaardigheid en samenwerken tot een mooi project. Wanneer het dan helemaal af is kun je het PDF bestandje printen, maar je kunt er ook online een boekje van maken om dit vervolgens te delen met andere klassen of bijvoorbeeld ouders!
De eerste tool is Issuu waar van PDF bestanden (en andere formaten) mooie online boekjes worden gemaakt die je vervolgens op allerlei manieren kunt delen, feedback geven en waarderen. Daarnaast verzamelt Issuu alle uploads en maakt daarmee een gigantische bibliotheek met magazines! Een voorbeeld kun hier bekijken.
Veel simpeler voorbeeld is Youblisher. Het enige wat deze tool doet is het converteren van je PDF bestand naar een flipbook. Door zijn eenvoud is dit een mooie, makkelijke en reclame vrije manier om prachtige boekjes te maken! Je kunt ze gewoon delen door ouderwets een link te delen. Bekijk het voorbeeld hiervan op Youblisher .

PDF splitten
Een PDF boekje gemaakt voor je studenten maar heb je eigenlijk maar 1 pagina ervan nodig? Hak dan je PDF in stukjes met PDF split .
Met deze tool kun je voortaan gemakkelijk PDF bestanden opdelen in losse PDF bestandjes die je vervolgens makkelijk met je studenten kunt delen via bijvoorbeeld Edmodo of je Facebook groep. Ideaal als je een reeks aan opdrachten hebt of een compleet programma hebt en slechts één opdracht of les wilt delen met je klas.

Handleiding
Voor studenten is het ontzettend handig om de behandelde stof of uitleg nog eens rustig te kunnen terug lezen. Wanneer er geen boek beschikbaar is kun je als docent ook zelf een handleiding maken. Manula maakt dat een stuk makkelijker voor iedereen! Het bedrijf uit Amsterdam heeft een handleiding editor gemaakt die zeer gebruiksvriendelijk is waarmee je in een paar stappen een online handleiding kunt maken met teksten, foto’s, filmpjes, links en speciale aandacht ‘boxen’. Het resultaat is vanaf ieder apparaat te bekijken omdat de handleiding zich aanpast aan het schermformaat. Ook kun je er als student makkelijk in zoeken. Tot slot is er de mogelijkheid er om de handleiding te downloaden als handige PDF compleet met index om offline te gebruiken. Manula stelt een gratis versie beschikbaar (met maximaal 20 pagina’s) maar er zijn ook betaalde mogelijkheden.

Need more help with this?
Don’t hesitate to contact us here.

Was this helpful?

Yes No
You indicated this topic was not helpful to you ...
Could you please leave a comment telling us why? Thank you!
Thanks for your feedback.