Zaption
Heb je een mooie instructievideo gemaakt of gevonden op internet? Maak deze dan extra leerzaam met behulp van Zaption! Door de link van de video te kopieren naar Zaption kun je vragen, extra informatie of afbeeldingen toevoegen op momenten in de video die jij kiest! De vragen kun je voorzien van feedback en je kunt als docent statistieken bekijken hoe de videolessen worden gebruikt en hoe de vragen worden beantwoord.
In de gratis versie kun je zoveel video lessen maken als je wilt en per video maximaal 6 elementen toevoegen. Bekijk dit voorbeeld gemaakt in slechts 5 minuten: Zaption en maak zelf ook video’s interactief met Zaption!

Studyblue
Maak snel flashcards voor je studenten om ze te helpen met het leren van begrippen, woorden, betekenissen, handelingen en andere lesstof. In STUDYBLUE kun je gemakkelijk flashcards maken en delen via een link met je studenten zodat ze zelfstandig kunnen oefenen. Heb je een lijst in Excel met twee kolommen met bijvoorbeeld het begrip en de betekenis of met de vraag en het antwoord? Dan kun je die zo uploaden naar deze site en per regel komt er een flashcard uit! De studenten kunnen (na inloggen) vervolgens zelf kiezen hoe ze ermee willen oefenen en hun scores bijhouden. Het is ook geschikt gemaakt voor iOS en Android zodat er ook onderweg geleerd kan worden. Ontdek de mogelijkheden zelf en maak een gratis account aan!

Sommenprinter
Speciaal voor de docent rekenen is er de sommenprinter.nl! Via deze website kun je eindeloos veel sommen (met antwoordbladen) printen. Kommagetallen, breuken, procenten, verhoudingen, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en nog veel meer soorten sommen kun je er vinden. Ingedeeld in verschillende niveaus kun je gratis honderden sommen uitprinten voor je studenten. Daarnaast kun je met de generator ook zelf gegevens invoeren om de sommen aan te passen. Ook handig voor de studenten om zelfstandig sommen te oefenen door eerst het oefenblad te printen en daarna het antwoordblad te printen, zodat ze zelfstandig het gemaakte werk kunnen nakijken.

WikiWijs
Digitaal leermateriaal kun je gemakkelijk maken en delen met Wikiwijs! Dit online platform heeft een mooie tool in zich zitten waar je complete lessen mee kunt maken in een soort website omgeving. Je kunt gemakkelijk teksten, video’s, foto’s, bestanden maar ook oefenvragen en bronnen toevoegen om zo een complete lessenserie te maken of het als project te gebruiken. Vervolgens kun je het ‘arrangement’ publiceren en zelfs publiekelijk delen als je dat wilt. Een voorbeeld arrangement is dit project rondom het opstarten van een uitzendbureau.

ThingLink
Maak je afbeeldingen interactief en gebruik ThingLink om je afbeeldingen te verrijken met tekst, video’s, muziek, weblinks, socialmedia links of nog meer foto’s! Het werkt op de PC maar ook op de iPhone en iPad via de gratis apps!
Je kunt gemakkelijk je eigen afbeeldingen uploaden en vervolgens overal waar je op de afbeelding klikt hotspots maken en op die manier verrijken met webcontent of tekst. Daarnaast kunnen gebruikers erop reageren en de basis van de afbeelding gebruiken voor een eigen remix of gemakkelijk delen via sociale media.
Bekijk dit voorbeeld van Social media in het mbo en ontdek de vele mogelijkheden van deze super simpele en voor het onderwijs zeer geschikte tool. Leuk om te gebruiken bij vakken als anatomie, voedingsleer, aardrijkskunde of bijvoorbeeld techniek, waarbij je complexe afbeeldingen kunt verduidelijken met verschillende hotspots.

Blendspace
Blendspace is een pakket waarmee je lessen online kunt maken met teksten, foto’s, filmpjes en andere bronnen. Studenten kunnen daarmee zelf de les volgen op hun eigen apparaat en zelf het tempo bepalen. Goed om te weten is dat er een koppeling mogelijk is met Edmodo!

BigTent
BigTent is een platform waarin je met groepen kunt werken. Ook hier kun je weer met elkaar communiceren, bestanden delen, agenda’s beheren en evenementen te maken. Wat uniek is aan deze gratis tool is dat je ook binnen een grote groep subgroepen kunt maken! Dat is dus handig als je binnen de klas, projectgroepjes hebt. Ook is het leuk dat ieder lid een soort profiel pagina krijgt, dat kan weer handig zijn om studenten onderling elkaar beter te leren kennen, ook in combinatie met andere klassen.
De laatste bijzondere mogelijkheid is dat alles achter gesloten deuren is, maar je kunt ook een publieke webpagina maken vanuit de groep. Via die pagina kun je bijvoorbeeld ouders of andere geïnteresseerden op de hoogte houden.
Zoek je nog een alternatief voor je huidige digitale leeromgeving of schoolmail?

Wiggio
Wiggio is een mooi alternatief voor de huidige ELO die je nu gebruikt! Compleet gratis en zeer geavanceerd met unieke mogelijkheden zoals: video conferentie, schermdeling en een gratis iPhone app. Daarnaast zit er een mogelijkheid in om een gedeelde agenda te maken, to do lijsten te delen, maillijsten te gebruiken, chatboxen te starten, bestanden te delen, poll vragen te stellen en afspraken te maken. Van iedere feature is een tutorial video en een duidelijke uitleg op de website beschikbaar. Wiggio is een beveiligde omgeving waarin je al deze zaken met de geselecteerde leden deelt.

Edmodo
Facebook voor scholen. Dat is Edmodo. Maar het is eigenlijk nog veel meer. Naast de gemakkelijke communicatie met studenten is het ook een ideale manier om opdrachten te verstrekken en te beoordelen. Een cijferlijst bij te houden en bestanden te delen met de klas. E-mail is ook niet meer nodig omdat de berichten zowel naar een groep als een individuele student kan worden verzonden.
Wil je samen met je collega’s aan de slag met Edmodo? Gebruik dan deze instructie filmpjes die als handleiding dienen voor het maken van een account, het aanmelden bij een groep, berichten versturen, opdrachten klaarzetten en nog veel meer functies!

Testmoz
Een toets maken voor studenten die zichzelf nakijkt en direct feedback geeft aan de student, zonder een account aan te maken? Dat kun je doen met Testmoz! Deze online tool laat je via een paar simpele stappen een online toets maken met meerkeuze vragen, open vragen en goed/fout vragen waarbij je het goede antwoord bij het maken van de toets meteen invult. Ook kun je zelf een aparte weging per vraag instellen!
Als je toets klaar is geef je het linkje aan de studenten en dan kunnen zij zichzelf testen op de kennis die ze wel of niet weten. Ook krijgen ze na het maken van de toets direct een cijfer en kun je instellen dat ze wel of niet de goede antwoorden krijgen te zien.
Voor de docent is er een speciaal ‘Admin’ panel waarbij je kunt zien wie de toets gemaakt heeft, wat de score was, wanneer de toets gemaakt is en hoelang iemand er over heeft gedaan. Maak deze voorbeeld toets over Social media en ontdek hoe gebruiksvriendelijk het is!

Need more help with this?
Don’t hesitate to contact us here.

Was this helpful?

Yes No
You indicated this topic was not helpful to you ...
Could you please leave a comment telling us why? Thank you!
Thanks for your feedback.