Riddle
Met Riddle maak je online de mooiste en leukste poll’s, toetsen, persoonlijkheidstests en kun je vragen stellen bij leesteksten. Je maakt als docent de interactieve content via de website van Riddle en daarna deel je de link met je studenten. Je hebt zelfs de optie om na het maken van een test de student te vragen om zijn naam en bijvoorbeeld studentnummer, je krijgt dan de ingediende antwoorden in de mail binnen zodat je gerichte feedback kunt geven.
Daarnaast kun je in het systeem zelf ook feedback geven per vraag en per scoringspercentage. Kortom, een tool die zeer geschikt is voor het onderwijs en de makers (die zelf ook uit het onderwijs komen) beloven dat de functionaliteit gratis is en blijft!
Gebruik de poll optie bijvoorbeeld om een discussie of debat voor te bereiden. Of maak een proeftoets die studenten online zelfstandig kunnen maken om te oefen. Er zijn toepassingen genoeg.

Formative
Toetsen digitaal aanbieden, vragen stellen aan de klas, of een opdracht uitzetten. Het kan met Formative. Je kunt live de resultaten zien en direct feedback geven als docent. Willem Karssenberg ontdekte deze mooie tool en probeerde het meteen uit. Hij heeft er een handige screencast van gemaakt zodat je direct ziet wat je er allemaal mee kunt doen en hoe het werkt! Ontdek deze mooie tool nu op Willem zijn blog.

ParticiPoll
Stel poll vragen aan de klas direct vanuit je PowerPoint en krijg de resultaten te zien op dezelfde slide, het kan met ParticiPoll! Studenten kunnen stemmen door naar de speciale url te gaan en hoeven verder niets in te voeren, maar kunnen direct stemmen! Als docent kun je de meerkeuze vraag in PowerPoint zetten met keuze opties (A tot en met F, of minder natuurlijk), activeer de ParticiPoll plugin (kan ook op netwerkcomputers zonder installatie toegang) en start je PowerPoint! Zo simpel is het. Je kunt zoveel vragen stellen als je wilt, iedere vraag moet wel op een aparte slide staan. Het werkt enorm snel en je krijgt de resultaten en het aantal stemmen duidelijk te zien in je PowerPoint slide. Ideaal om een vraag te stellen tijdens de uitleg, feedback te vragen na de les of tevredenheid te meten in de klas. Probeer het ook

Quizizz
Een combinatie van Kahoot en Socrative is Quizizz! Het opzwepende spel element van Kahoot zit erin, alleen nu op een individueel niveau zoals bij Socrative.
Als docent maak je een quiz en vervolgens kunnen studenten via hun eigen device meedoen door naar join.quizizz.com te surfen en de code in te voeren. Ze krijgen nu op hun eigen scherm de vragen met antwoorden en kunnen in hun eigen tempo (met ingestelde tijdslimieten) de quiz spelen. Iedere keer krijgen ze op hun eigen scherm de tussenstand te zien. Het is compleet met score animaties en (optionele) ‘grappige’ plaatjes (memes). Als docent kun je op je eigen scherm meekijken hoe de quiz verloopt en aan het eind krijg je op datzelfde scherm alle uitslagen (digibord of TV scherm dus uitzetten tijdens het spelen). De uitslagen kun je ook als Excel bestand downloaden.

Als voorbeeld heb ik een Quizizz gemaakt met 20 sommen (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen).
Leuk om zelf te proberen of met je studenten te spelen!

FlipQuiz
Een spel spelen in de klas is altijd leuk! Natuurlijk heb je allerlei manieren om daar de telefoon bij te gebruiken zoals Kahoot en Socrative, maar deze FlipQuiz is een spel zoals je het op TV ook ziet! Je maakt een spelbord met verschillende categorieën en daaronder zet je vragen (en antwoorden) klaar die steeds moeilijker worden, waardoor het te behalen punten aantal steeds hoger kan worden. Wanneer je bord klaar is open je deze tijdens de les op het grote scherm in de klas en kan het spel beginnen!

Verdeel de klas in teams en noteer die (in de PRO versie van FlipQuiz kan het ook binnen de spelomgeving). Nu mag ieder team steeds een categorie kiezen en daarbij de keuze maken uit een moeilijkheidsgraad (hoe hoger het puntenaantal hoe moeilijker de vraag). Door op het punten aantal te klikken verschijnt de vraag en kun je eventueel een timer laten meelopen voor de bedenktijd. Wanneer het team een antwoord heeft gegeven laat je het antwoord verschijnen en verdwijnt de vraag van het bord. Was het antwoord goed? Noteer dan het aantal punten voor het team. Wanneer het bord helemaal leeg is, heb je een winnend team!

Wil je zien hoe het werkt? Bekijk en gebruik dan deze FlipQuiz vol met nutteloze feitjes en maak zelf ook een FlipQuiz!

Push notificaties
Roosterwijziging? Belangrijke mededeling? Herinneren aan een toets? Met deze gratis app kun je push berichten sturen, die direct in het scherm getoond worden op iOS en Android apparaten. Iedereen kan een kanaal aanmaken en berichten verzenden en je kunt net zo makkelijk een kanaal volgen of verwijderen.
De app ‘Drop’” vraagt geen registratie en na het downloaden kun je direct beginnen met het volgen of aanmaken van een kanaal. Je zou bijvoorbeeld een kanaal kunnen aanmaken voor je klas. De studenten hoeven alleen maar de app te downloaden en het kanaal te volgen om op de hoogte te blijven.

Tip daarbij is om afspraken te maken waarover je wel en geen notificaties stuurt zodat de ontvangers deze dienst niet ervaren als spam. Naast berichten kun je ook weblinks toevoegen aan een bericht die automatisch worden geopend als de ontvanger erop klikt.
Je kunt Social media in het mbo (als proef) ook volgen via Drop: +SOCIALMEDIAINHETMBO

Poll
Benieuwd wat jouw klas vindt van de les die je net hebt gegeven? Of wil je gewoon een vraag stellen op een interactieve manier? Dan is Poll Everywhere leuke tool. Je kunt namelijk mensen direct laten reageren/laten stemmen op een vraag en de resultaten worden real-life weergeven op bijvoorbeeld een groot scherm. Even een extra PowerPoint dia toevoegen met de vraag of gewoon aan je Prezi presentatie toevoegen en klaar. Voor gebruik t/m 40 personen helemaal gratis!

EggTimer
Heb je een groot scherm in de klas hangen? Heb je een opdracht gegeven waar ze een bepaalde tijd voor hebben gekregen? Gebruik dan deze online E.gg Timer om de tijd te laten lopen op het grote scherm! Ga naar http://e.ggtimer.com/ en vul de gewenste tijd in en klaar ben je! Alle tijden zijn mogelijk en je krijgt een mooi rustig scherm waarop de uren, minuten en seconden wegtikken…

Kahoot
Kennis testen? Discussie starten? Feedback vragen? Gebruik het fantastische Kahoot in de klas en ervaar de kracht van deze tool. Iedereen met een laptop, smartphone of tablet kan via de website inloggen met een game-pin en nickname. Per vraag kun je vier opties geven en gemakkelijk het goede antwoord selecteren in de webinterface. Bij een discussie of een feedback onderzoek hoef je natuurlijk geen goed antwoord te selecteren.
Ieder antwoord is gekoppeld aan een kleur op het grote scherm en op de schermen van de spelers, die vervolgens binnen de gestelde tijd op de juiste kleur moeten drukken. Na iedere vraag komt er een scorebord op het scherm waardoor het spel element alleen maar sterker tot uiting komt!

Wil je het proberen zonder een quiz zelf eerst te maken? Gebruik dan de Social media challenge van Social media in het mbo! Leuk om te spelen met studenten, maar ook met je collega’s tijdens een workshop of ingedutte vergadering! Meteen goed om de kennis over sociale media te testen in 15 vragen! Je hebt alleen wel een account nodig om hem te kunnen opstarten. Veel spel plezier, de mogelijkheden zijn eindeloos!

TodaysMeet
TodaysMeet is een tool die je kunt gebruiken als een soort tijdelijke chatroom waar iedereen met internet op kan inloggen en meepraten. Ideaal om te gebruiken tijdens de les waarbij studenten vragen kunnen stellen aan de docent of elkaar feedback kunnen geven tijdens presentaties. Maak een chatroom aan en probeert het!

Mentimeter
Laat studenten stemmen tijdens evenementen of tijdens de les. Of gebruik het om een aantal toets vragen te bespreken tijdens de les. Met Mentimeter kan het allemaal binnen een paar seconden! Bedenk een vraag, geef de antwoord mogelijkheden en de website maakt er een live poll van. De studenten gaan vervolgens op hun smartphone of tablet naar een speciale site, voeren de code in en kunnen stemmen. De resultaten worden live aangepast! Ieder apparaat kan maar 1 keer stemmen.

Tricider
Tricider is een manier om argumenten te verzamelen en daarop te stemmen. Stel een vraag, studenten kunnen antwoorden indienen via de tool en daar ook argumenten bij geven. Tot slot kan iedereen stemmen op de beste input. Ideaal om te gebruiken tijdens het beslissen waar de volgende excursie naartoe gaat!

AnswerGarden
Stel een vraag via AnswerGarden, deel de link met je studenten (via social media) en zij kunnen direct feedback geven via de online module! Zo simpel is deze tool die vooral gemaakt is voor feedback en brainstormsessies, ideaal voor in de klas dus! Projecteer op een groot scherm de AnswerGarden en laat de ideeën maar komen! Leuke extra optie is dat je de uitkomsten kunt exporteren naar Wordle, zodat je een mooi overzicht hebt, na de sessie.

Socrative
Socrative is een tool die al een geruime tijd meegaat, maar nog steeds enorm populair is! Het is de meest handige en leuke manier om de mobiel of tablet in de klas eens positief te gebruiken! Maak een quiz, toets of gewoon een aantal vragen (meerkeuze, open of goed/fout) en betrek iedere student bij de les! Doordat studenten de antwoorden geven via een mobiel apparaat met internet kan iedereen meedoen! Er zijn apps beschikbaar, maar er is ook een browser versie om direct mee aan de slag te gaan.
Socrative werkt met een klasnummer waar je studenten zich op aanmelden. Vervolgens krijgen zij de vragen automatisch binnen zoals jij die als docent hebt gemaakt. Je kunt kiezen voor een klassikale aanpak (docent gestuurd) of voor een individuele toets, waarbij de studenten zelf het tempo en de volgorde kunnen bepalen. De resultaten krijg je keurig in een Excel bestand waarbij zelfs de score al is aangegeven per student, handig voor het nakijken!
In de nieuwe versie 2.0 ziet alles er ook nog eens super strak uit en past het helemaal in de tijd van nu. Maar je kunt ook nog gewoon de oudere versie 1.0 gebruiken
Gebruik het als toets, als interactie middel tijdens je les of vraag om feedback via deze tool! Tot slot kun je ook nog een ‘race’ starten waarbij de studenten in teams aan de slag gaan met een quiz! De mogelijkheden zijn eindeloos.. Probeer het eens uit!

Sms zonder telefoonnummer
Wil je smsen met je studenten via de mobiel maar niet je telefoonnummer delen? Gebruik dan Kik messenger! Met Kik messenger heb je dezelfde functionaliteiten als bij bijvoorbeeld Whatsapp maar ben je bereikbaar via een gebruikersnaam in plaats van je telefoonnummer.
De Kick messenger app is gratis te downloaden voor alle mobiele besturingssystemen en laat je gemakkelijk een account aanmaken zonder een telefoonnummer op te geven (vanaf 17 jaar). Kies een foto en met je Kick gebruikersnaam ben je nu bereikbaar voor iedereen. Naast tekst kun je natuurlijk ook foto’s, tekeningen, YouTube filmpjes en smileys versturen.
Wat ook handig kan zijn is dat je gebruikers eventueel kunt blokkeren.

Need more help with this?
Don’t hesitate to contact us here.

Was this helpful?

Yes No
You indicated this topic was not helpful to you ...
Could you please leave a comment telling us why? Thank you!
Thanks for your feedback.