Social media in het mbo
Op 14 april 2012 opende ik een Facebook pagina met als doel om praktische tips en voorbeelden te geven rondom het gebruik van sociale media in het mbo. Ik heb dat toen gedaan omdat ik naar aanleiding van een congres over dit onderwerp merkte dat er nog erg veel vragen zijn over dit thema. Bij docenten, bestuurders en studenten. Maar naast al die vragen was/is er ook angst en zijn er ook talloze vooroordelen over dit thema.

Het mooie is dat alles er mag zijn, dus ook de mooie en praktische kant van sociale media!

De Facebook pagina is nu onderdeel geworden van het platform Social media in het mbo Het platform is een bron van informatie en inspiratie voor enthousiastelingen en critici rondom sociale media in het (mbo) onderwijs. Het gesprek wat daaruit voortkomt vind ik prachtig. Want juist door een gesprek komen vragen en antwoorden samen, iets wat nodig is als het gaat om dit ‘moderne’ thema. Alle sociale media, mediawijsheid en tools bij elkaar zijn samen een heleboel handige, digitale hulpmiddelen die je uitstekend in de lessen kunt inzetten of zelfs je onderwijs totaal mee kunt veranderen.

Is het nodig? Die vraag zal iedereen voor zichzelf moeten beoordelen. Zie je de voordelen? Zie je een uitdaging? Zie je de kansen? Of zijn er toch nog veel vragen? Overtuigen wil ik niet, voorbeelden geven doe ik graag. Met die voorbeelden kun je soms heel klein al beginnen of juist ingrijpend je onderwijsprogramma veranderen. Wat je ook doet, je moet rekening houden met de student. Immers,daar doen we het allemaal voor! Dus als je het gesprek gaat voeren: betrek studenten daar dan bij, maar ook de bedrijven waarvoor we opleiden. Samen zou dat moeten leiden tot een goed voorstel.

Over Ashwin
Zelf heb ik in 2010 de lerarenopleiding maatschappijleer afgerond en had toen nog niets met sociale media. Wel had ik altijd interesse in ICT en de mogelijkheden daarvan voor in het onderwijs. Toen ik op een gegeven moment de stap maakte van ‘ouderwetse ICT’ naar ‘modernere’ sociale media en webtools kreeg ik steeds meer ideeën hoe je die zinvol zou kunnen gebruiken. Persoonlijk heb ik daar steeds duidelijkere beelden bij en die deel ik dan ook graag via het platform Social media in het mbo maar ook ‘offline’ tijdens workshops of presentaties op scholen.

Ik ben Ashwin Brouwer , werkzaam bij roc Friesland College als docent, coach, trainer en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast ben ik de initiatiefnemer van het platform Social media in het mbo, waarmee ik geselecteerd ben als onderwijs pionier 2013 – 2014.

Need more help with this?
Don’t hesitate to contact us here.

Was this helpful?

Yes No
You indicated this topic was not helpful to you ...
Could you please leave a comment telling us why? Thank you!
Thanks for your feedback.